Αλγερία: Συνάντηση αξιωματούχων πέντε γειτονικών χωρών για την κρίση στη Λιβύη

Παρών και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 13:40
UPD:13:50
EPA/BRITTA PEDERSEN

Παρών είναι επίσης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου την προηγούμενη Κυριακή

A- A A+

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από πέντε γειτονικές χώρες της Λιβύης συναντώνται σήμερα στο Αλγέρι στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση αυτή που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα.

Η περιφερειακή αυτή συνάντηση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αλγερίας, ξεκίνησε σήμερα το πρωί με τις ομιλίες των συμμετεχόντων και συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τυνησίας, της Αιγύπτου και του Τσαντ καθώς και διπλωμάτες από το Σουδάν και τον Νίγηρα. Απουσιάζει το Μαρόκο.

Παρών είναι επίσης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου την προηγούμενη Κυριακή στη διάρκεια της οποίας δηλώθηκε η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να σεβαστεί το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη και η απόφασή τους να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας.

Ο Μάας εκτίμησε πριν από την αναχώρησή του από το Βερολίνο ότι η διάσκεψη της Κυριακής βοήθησε να ξεπεραστεί «ένα αποφασιστικό εμπόδιο» προς την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

«Όμως μπροστά μας έχουμε πολλά άλλα εμπόδια», πρόσθεσε. «Τώρα είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην χάσουμε χρόνο και να εφαρμόσουμε το σχέδιο και να εκμεταλλευθούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί».

Εξάλλου η συμφωνία αυτή δεν φαίνεται να έχει απτά αποτελέσματα επί του πεδίου: οι δύο άμεσοι αντίπαλοι, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, αρνήθηκαν να συναντηθούν στο Βερολίνο. Και δεν συμμετέχουν στη συνάντηση στο Αλγέρι.

Η πρόσφατη όξυνση της κατάστασης έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιες γειτονικές χώρες της Λιβύης, οι οποίες φοβούνται ότι θα ανοίξει το δρόμο σε ένοπλες οργανώσεις για να δράσουν κατά μήκος της Σαχάρας και στην περιοχή του Σάχελ.

«Το Σάχελ υποφέρει από αυτή την κρίση. Η διάδοση των όπλων στην περιοχή έχει διευκολύνει την επέκταση της τρομοκρατίας», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών του Τσαντ Μαχάμεντ Ζεν Σέριφ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι, που επίσης συμμετέχει στη συνάντηση, «βλέπει επιπτώσεις από τη λιβυκή κρίση στη γειτονική χώρα», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αλγερίας.

«Όλοι ζητούν τη μεσολάβηση της Αλγερίας. Είναι ενθαρρυντικό. Η ειρήνη στη Λιβύη είναι συνώνυμη με την ειρήνη στη χώρα μας», εξήγησε χθες Τετάρτη το βράδυ ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελμαζίντ Τεμπούν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο Βερολίνο ο Τεμπούν είχε προτείνει η χώρα του να φιλοξενήσει έναν «διάλογο» μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.

Επιθυμώντας να διατηρήσουν ίσες αποστάσεις τόσο από τον Σάρατζ όσο και από τον Χάφταρ και αντίθετες σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης οι αρχές της Αλγερίας έχουν αυξήσει τις συνομιλίες με στόχο την προώθηση μιας πολιτικής λύσης.

Οι δύο χώρες μοιράζονται σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα κοινά σύνορα.

Την Τρίτη είχε επισκεφθεί την Αλγερία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες» της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αναμένεται στο Αλγέρι την Κυριακή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή