Ερντογάν: Κίνδυνος επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε περίπτωση πτώσης του Σάρατζ

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 12:14
UPD:13:42
REUTERS/POOL New
A- A A+

Για κίνδυνο επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, πέσει, κάνει λόγο σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο Politico, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών στην περίπτωση πτώσης της λιβυκής νόμιμης κυβέρνησης» γράφει ο Ερντογάν μία ημέρα πριν από τη διάσκεψη για τη Λιβύη που θα φιλοξενηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και στο Ιράκ, θα ξαναβρούν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους», υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως διατείνεται, αν η Ε.Ε. δεν καταφέρει να στηρίξει με τον κατάλληλο τρόπο τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, της οποίας ηγείται ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, θα πρόκειται για «προδοσία των δικών της θεμελιωδών αξιών, περιλαμβανομένων της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Έχοντας κατά νου ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται λιγότερο να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι να εργαστεί με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια» σημειώνει προσθέτοντας: «Θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης και θα τις βοηθήσουμε να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και άλλες σοβαρές απειλές κατά της διεθνούς ασφάλειας».

«Το να αφεθεί η Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου θα ήταν ένα λάθος ιστορικής εμβέλειας», υποστηρίζει αναφερόμενος στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος άρχισε τον Απρίλιο του 2019 επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη.

«Η Ε.Ε. οφείλει να δείξει στον κόσμο πως είναι ένας οξυδερκής παίκτης στη διεθνή αρένα», γράφει ο Ερντογάν συμπληρώνοντας πως η ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πάντως να μιλούν λίγο λιγότερο και να επικεντρωθούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων» καταλήγει.

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή