Από την έντυπη έκδοση
O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να είναι οι δύο «σταρ» που θα κλέψουν την παράσταση στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη.
Ο πρώτος θα παραβρεθεί στη σύναξη της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ, στη σκιά της δίκης για το ουκρανικό στην αμερικανική γερουσία, έχοντας επιπλέον απαρνηθεί το ότι υπάρχει πρόβλημα κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα οπαδός του προστατευτισμού, θα πάρει μέρος σε ένα φόρουμ το οποίο από το 1971 που δημιουργήθηκε έχει στόχο την προώθηση της ελεύθερης αγοράς και του οικονομικού φιλελευθερισμού.
Η δεύτερη, έχοντας κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας με το νεανικό της «θράσος» και την έμπνευση που εμφύσησε σε εκατομμύρια νέους στον πλανήτη να βγουν στους δρόμους ζητώντας τη άμεση λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή, θα παραβρεθεί στην καρδιά του κατεστημένου, με την ελπίδα να συγκινήσει πολιτικούς ηγέτες και επιχειρηματίες ολκής.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχει ανταλλάξει πολλές αιχμηρές δηλώσεις μέσω Twitter, και για τον οποίο επεφύλασσε μια άγρια ματιά στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αντίδραση που απαθανατίστηκε από τις κάμερες.
Η παρέμβαση Τραμπ γίνεται επίσης σε μία περίοδο αυξημένων εντάσεων στις σχέσεις Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ, που αρχικά αναμενόταν στο Νταβός, τελικά ακύρωσε τη συμμετοχή του. Θα παρευρεθεί, ωστόσο, ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ.
Κινεζική αποστολή
Το οικονομικό Φόρουμ, που διαρκεί έως την Παρασκευή, θα ασχοληθεί επίσης με τις επιθετικές κινήσεις την Ουάσιγκτον στο επίπεδο του εμπορίου και τεχνολογίας.
Λίγο μετά την εμπορική συμφωνία ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χαν Τζενγκ θα είναι επικεφαλής επίσημης αντιπροσωπείας στο Νταβός, ενώ στην κινεζική αντιπροσωπεία αναμένεται μεταξύ άλλων να μετάσχει και ο Ρεν Τζενγκφέι, ο εμβληματικός ιδρυτής της Huawei.
Η Ευρώπη
Η Ευρώπη θα εκπροσωπηθεί μεταξύ άλλων από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Για τους Ευρωπαίους το κλίμα είναι μια «υπαρξιακή πρόκληση», για τον Τραμπ δεν είναι παρά μια «φάρσα των Κινέζων», ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θέσεις για το Ιράν και τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο ψηφιακός φόρος που θέσπισε το Παρίσι είναι ένα ακόμα σημείο διαφωνίας με την Ουάσιγκτον.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ θα συναντηθεί στο περιθώριο του Φόρουμ με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν.
Σε έκθεση που παρουσιάστηκε εν όψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τονίζεται μεταξύ των «βασικών κινδύνων για την ανθρωπότητα» η λαϊκή δυσαρέσκεια για την απουσία οικονομικής σταθερότητας, η κλιματική αλλαγή, η επιταχυνόμενη απώλειας της βιοποικιλότητας ή ακόμα και η άνιση πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τα συστήματα υγείας.