Θα γίνει ο Τσάβες ισόβιος πρόεδρος;

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007 20:23

A- A A+

«Ο Τσάβες είναι γελασμένος αν νομίζει ότι θα τον ακολουθήσουμε σαν πρόβατα», λέει στον ανταποκριτή των «NY Times» η 29χρονη κομμώτρια Ιβόνε Τορεάλμπα, που υποστήριζε τον Ούγκο Τσάβες από την πρώτη του εκστρατεία για την εκλογή στην προεδρία, το 1998.

Παρά την τόνωση της οικονομίας της Βενεζουέλας από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, που έχει οδηγήσει στην αύξηση των αγορών κινητών τηλεφώνων και αυτοκινήτων, οι ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης και ο υψηλός πληθωρισμός ανησυχούν τους ψηφοφόρους. Πολλοί φοβούνται επίσης ότι η κατάργηση του ορίου επανεκλογής ενός προέδρου, μια από τις 69 τροπολογίες του Συντάγματος που θα τεθούν υπόψη των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα αυξήσει δυσανάλογα τις εξουσίες του Τσάβες.

Τόσο ο Τσάβες όσο και οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα επικρατήσουν. Δεδομένου πάντως ότι η Βενεζουέλα δεν έχει καλέσει αυτή τη φορά παρατηρητές από την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών ή την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν καταγγελίες για νοθεία.

Εχουν πληθύνει τις τελευταίες ημέρες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Δύο φοιτητές που είχαν συμμετάσχει δήλωσαν ότι απήχθησαν και βασανίστηκαν από μασκοφόρους στην πόλη Μπαρκισιμέτο. Και στη Βαλένσια, ένας υποστηρικτής του Τσάβες σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Η ένταση έχει επίσης αυξηθεί λόγω των επικρίσεων που άσκησαν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος άλλοτε έμπιστοι του προέδρου, καθώς και ένα κόμμα που συμμετείχε παλιότερα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτές οι επικρίσεις ισοδυναμούν με «προδοσία».

Ολοι συμφωνούν όμως ότι το δημοψήφισμα θα κριθεί στις παραγκουπόλεις.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ιβόνε Τορεάλμπα και τα αδέλφια της πανηγύρισαν με πυροτεχνήματα για την επανεκλογή του Τσάβες με 63%. Φέτος, όμως, το κλίμα στο σπίτι τους είναι βαρύ. Η αδελφή της Ιβόνε είδε με πολύ κακό μάτι την απαίτηση των καθηγητών της να διαδηλώσει υπέρ του Τσάβες. «Θέλουν να κάνουν τη Βενεζουέλα, Κούβα», δηλώνει.

Πολλοί στη Βενεζουέλα αναρωτιούνται πόσο θα αλλάξει η ζωή τους αν εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες, που ήδη ενέκρινε η Βουλή. Κάποιοι ιδιοκτήτες σπιτιών, φοβούνται ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των σπιτιών τους. (Λογικό, αφού ο Τσάβες προωθεί την κατάσχεση «εξοχικών κατοικιών», χωρίς δικαστική άδεια, χάριν των αστέγων και τη δημιουργία μοντέλου «συλλογικής ιδιοκτησίας».)Αλλοι αναρωτιούνται τι θα απογίνουν ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης τους οποίους εξέλεξαν. (Ο Τσάβες, που ήδη ελέγχει πλήρως τη Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο, τις περισσότερες κυβερνήσεις πολιτειών και τις εθνικοποιημένες επιχειρήσεις, θα διορίζει τους προέδρους των περιφερειών, τις οποίες θέλει να δημιουργήσει).

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τις συνέπειες, αν γίνει γνωστό πώς ψήφισαν.

Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Σε εργασιακό επίπεδο, με τις προτεινόμενες μεταρρυθμλισεις, θεσμοθετείται το εξάωρο, και οι δημόσιες συντάξεις για υπαίθριους πωλητές, οικοδόμους και οικιακές βοηθούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή