Η Αυτοφροντίδα βοηθά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων

Ξεκινά το Φεβρουάριο η εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη τη χώρα
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 17:49
UPD:20/01/2020 10:01
Shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ενημερωτική καμπάνια για την εκπαίδευση φαρμακοποιών και πολιτών ξεκινά τον Φεβρουάριο η οποία και θα διαρκέσει έως τον Μάιο.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας με θέμα «Αυτοφροντίδα: Φρόντισε τον εαυτό σου, Ρώτησε το φαρμακοποιό σου» που υλοποιούν σε συνεργασία ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ) και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ), οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας θα εξοπλίσουν με το απαραίτητο υλικό τα φαρμακεία τους και μέσω αυτού θα ενημερώνουν τους πολίτες για την Αυτοφροντίδα.

Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ) κ. Γιώργος Δόκιος, η Αυτοφροντίδα αποτελεί το πρώτο βήμα και την πρώτη επιλογή στη φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση ήπιων και ελαφριών ασθενειών.

Σύμφωνα,  με έρευνα του ΙΟΒΕ στην οποία έλαβαν μέρος 1.000 πολίτες από13 περιφέρειες της χώρας μεταξύ 18-64 ετών κατά το έτος 2017, διαπιστώθηκε ότι:

 6 στους 10 πολίτες πάντα ρωτούν τον Φαρμακοποιό

σχεδόν 8 στους 10,  συμβουλεύονται τον Φαρμακοποιό πάντα ή έστω κάποιες φορές

Ενώ, οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Φαρμακείο αφορούν κατά:

88% τη μέτρηση πίεσης,

72,8% αντιγριπικούς εμβολιασμούς,

56,8% έλεγχο βάρους και τεστ σακχάρου.

Σε ερώτηση για το πώς θα λάβουν ενημέρωση τα 10.000 φαρμακεία όλης της χώρας ο πρόεδρος του ΠΦΣ . Απόστολος Βαλτάς εξήγησε ότι πρωτίστως θα εκπαιδευτούν οι φαρμακοποιοί από του Φαρμακευτικούς Συλλόγους της περιοχής τους έτσι ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσουν σωστά τους πολίτες.  

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ κ. Βασίλης Σερέτης συμπλήρωσε μάλιστα, ότι δεν φτάσαμε σήμερα στο σημείο αυτό, του να ξεκινήσουμε μια καμπάνια για το κοινό χωρίς να έχει προηγηθεί μια προεργασία. Και εξήγησε ότι έχει προηγηθεί η ημερίδα «Ευρωπαϊκό Πανόραμα Αυτοφροντίδας» το 2018 κατά την οποία η φαρμακοποιοί ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον αναντικατάστατο ρόλο του φαρμακείου στη διακίνηση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και την "Αυτοφροντίδα".

Να θυμίσουμε ότι στην συγκεκριμένη ημερίδα εκτός από εκπρόσωπους του ΠΦΣ και του ΙΔΕΕΑΦ, είχαν παραβρεθεί η γενική γραμματέας της PGEU, κα Ilaria Pasarani, ο πρόεδρος της AESGP κ. Hubertus Cranz, η γενική γραμματέας της AESGP κα Jurate Svarcaite και εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι φαρμακοποιοί σήμερα, αντιλαμβάνονται ότι αλλάζουν τα πράγματα και ως εκ τούτου οι υπηρεσίες υγείας που μπορούν και οι ίδιοι να προσφέρουν μέσα από το φαρμακείο τους και για τις οποίες έχουν εκπαιδευτεί.

Ο κ. Σερέτης συμπλήρωσε ωστόσο, ότι το σημαντικό είναι να κατανοήσουν όλοι, τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι πολίτες ότι πρέπει να γίνεται υπεύθυνη Αυτοφροντίδα καθώς μόνο έτσι θα ελαχιστοποιήσουμε τον οποιοδήποτε κίνδυνο. Ενώ, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των δαπανών υγείας και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Ο κ. Σερέτης επεσήμανε ότι τώρα είναι η ώρα, γιατί είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ως χώρα και μπορούμε να αυξήσουμε τα οφέλη.

Η χρήση της Αυτοφροντίδας δίνει όπως είπε προστιθέμενη αξία στο σύστημα υγεία, στον επαγγελματία υγείας και τον πολίτη/ασθενή. Είπε χαρακτηριστικά «Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, υπάρχουν Ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή