Αντιπυραυλικό όπλο λέιζερ από το Ισραήλ

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 11:47
UPD:11:58
wikipedia/Nehemia Gershuni
A- A A+

Ένα οπλικό σύστημα λέιζερ το οποίο προορίζεται να συμπληρώνει το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Όπως αναφέρει η Haaretz, το νέο σύστημα θα υποβληθεί σε δοκιμές τους προσεχείς μήνες, με απώτερο στόχο να είναι έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Το σύστημα αυτό προορίζεται για χρήση εναντίον ρουκετών Qassam, όπως αυτές που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών εδαφών, καθώς και εναντίον όλμων, αντιαρματικών πυραύλων και drones.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου όπλου είναι πως είναι αθόρυβο, αόρατο και η κάθε αναχαίτιση κοστίζει λιγότερα από 10 σέκελ (περίπου 3,50 δολάρια), τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος για το Iron Dome είναι περίπου 170.000 σέκελ- ενώ επίσης παράγει θόρυβο κατά τη χρήση του.

Τη νέα τεχνολογία παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της διεύθυνσης ανάπτυξης όπλων του υπουργείου Άμυνας της χώρας, ταξίαρχος Γιανίβ Ροτέμ. «Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή “ενεργειακής μάχης” σε αέρα, ξηρά και θάλασσα» είπε σχετικά. «Οι επενδύσεις του υπουργείου Άμυνας τα τελευταία χρόνια έχουν θέσει το Ισραήλ μεταξύ των κορυφαίων χωρών στα λέιζερ υψηλής ισχύος».

Όπως σημειώνει η Haaretz, το υπουργείο Άμυνας της χώρας δουλεύει πάνω σε τέτοια συστήματα εδώ και χρόνια, ωστόσο σημαντική πρόοδος σημειώθηκε τσο πλαίσιο μιας κοινής συνεργατικής προσπάθειας του υπουργείου άμυνας, της Rafael Advanced Defense Systems, της Elbit Systems και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το συγκεκριμένο σύστημα βασίζεται σε ηλεκτρική τεχνολογία λέιζερ.

Σύμφωνα με τη The Jerusalem Post, ο υπουργός Άμυνας, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι «θα προσθέσουμε ένα σπαθί λέιζερ στην αντιμετώπιση απειλών από τα βόρεια ή τα νότια. Οι εχθροί του Ισραήλ καλύτερα να μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα ή τις δυνατότητές μας».

Το συγκεκριμένο όπλο παρουσιάζεται ως μια ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση στην απειλή των εκτοξεύσεων ρουκετών, και κατέστη δυνατό χάρη σε τεχνολογία που επιτρέπει υψηλή ακρίβεια στην ακτίνα λέιζερ, η οποία μπορεί να εστιαστεί πάνω σε στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και να υπερβεί ατμοσφαιρικές δυσκολίες, όπως σύννεφα, αμμοθύελλες κλπ.

Όπως υπογράμμισε ο Ροτέμ, μεταξύ των πλεονεκτημάτων των λέιζερ υψηλής ισχύος είναι η δυνατότητα συνεχούς χρήσης σε χαμηλό κόστος και με υψηλή αποτελεσματικότητα, μειώνοντας τον αριθμό των αναχαιτίσεων με πυραύλους . «Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, οι αναχαιτιστικοί πύραυλοι κάποια στιγμή θα τελειώσουν, αλλά με αυτό το σύστημα, όσο έχεις ηλεκτρισμό, έχεις απεριόριση παροχή» είπε χαρακτηριστικά- προσθέτοντας πως ο συνδυασμός αυτού του συστήματος με το υπάρχον Iron Dome αποτελεί «game changer».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς