ΗΠΑ: Σάντερς και Γουόρεν ανεβάζουν τους τόνους πριν από τις προκριματικές στην Αϊόβα

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 10:29
UPD:10:30
REUTERS/MIKE BLAKE
A- A A+

Εξωτερική πολιτική, υγειονομικό σύστημα, αλλά κυρίως τα προσόντα τα οποία πρέπει να έχει ένας καλός υποψήφιος για να σταθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν τα βασικά θέματα για τα οποία συγκρούστηκαν ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γούορεν στην έβδομη και τελευταία τηλεμαχία εν όψει των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίες διεξάγονται στις 3 Φεβρουαρίου, στην Αϊόβα.

Η γλώσσα του σώματος αποκάλυψε την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο υποψηφίων. Στο τέλος της τηλεμαχίας, στο μέρος που παραδοσιακά οι υποψήφιοι ανταλλάσσουν μία χειραψία, η Γουόρεν πέρασε μπροστά από τον Σάντερς. Εκείνος έτεινε το χέρι του. Εκείνη όχι. Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ τους τα επόμενα λίγα λεπτά, αλλά εν τέλει οι δύο γερουσιαστές χαιρετήθηκαν και αποχώρησαν προς αντίθετη κατεύθυνση.

Η αμήχανη αυτή στιγμή ήρθε έπειτα από μία σημαντική αντιπαράθεση μεταξύ της γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και του γερουσιαστή του Βερμόντ, αφότου η πρώτη αποκάλυψε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν και κατά τα λεγόμενά της, ο συνυποψήφιός της τής δήλωσε ότι μία γυναίκα είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Σάντερς αρνήθηκε εξ αρχής ότι έκανε τέτοιου είδους σχόλιο και το ίδιο επανέλαβε χθες σημειώνοντας ότι το 2016 στήριξε τη Χίλαρι Κλίντον, καθώς πραγματικά πίστευε ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ.

Η Γουόρεν από την πλευρά της επιβεβαίωσε την ίδια ιστορία, αλλά γρήγορα έκανε στροφή στη συζήτηση θέτοντας το γενικότερο ερώτημα εάν μία γυναίκα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος.

«Ο Μπέρνι είναι φίλος μου και δεν είμαι εδώ για να λογομαχήσω μαζί του. Ωστόσο, κοιτάξτε, το ζήτημα κατά πόσον μία γυναίκα μπορεί να είναι πρόεδρος και είναι ώρα να το αντιμετωπίσουμε άμεσα», δήλωσε η Γουόρεν επισημαίνοντας ότι οι άνδρες στο χθεσινοβαρδινό πάνελ έχουν χάσει συνολικά 10 εκλογικές μάχες, ενώ οι δύο γυναίκες – η ίδια και η γερουσιαστής Έιμι Κλομπουτσαρ – έχουν κερδίσει όλες τις εκλογικές μάχες που έχουν δώσει.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά το χρίσμα των Δημοκρατικών, όλα παραμένουν ρευστά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με τους τέσσερις επικρατέστερους υποψηφίους – τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Σάντερς, τη Γουόρεν και τον δήμαρχο του Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα Πιτ Μπάτιγκιγκ – να βρίσκονται πολύ κοντά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή