Τραμπ: Η Apple αρνείται να ξεκλειδώνει τα τηλέφωνα δολοφόνων και κακοποιών

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 07:46
UPD:12:47
REUTERS/JIM BOURG
A- A A+

Επικρίσεις κατά της Apple για το γεγονός ότι «αρνείται να ξεκλειδώνει συσκευές που χρησιμοποιούν κακοποιοί» εξαπέλυσε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος κατηγόρησε τη διεύθυνσή της εταιρείας πως δεν βοήθησε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την επίθεση Σαουδάραβα ανθυποσμηναγού σε αεροναυτική βάση στη Φλόριντα.

«Βοηθάμε την Apple συνέχεια στο εμπόριο και σε πολλά άλλα προβλήματα και παρ’ όλ’ αυτά αρνείται να ξεκλειδώσει τηλέφωνα που χρησιμοποιούν δολοφόνοι, λαθρέμποροι ναρκωτικών άλλα βίαια κακοποιά στοιχεία», ανέφερε ο Τραμπ σε tweet του.

Η εταιρεία «οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να βοηθήσει τη σπουδαία χώρα μας τώρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το επεισόδιο αυτό αποτελεί την νεότερη εξέλιξη στην ευρύτερη αντιπαράθεση περί θεμάτων ιδιωτικότητας μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας όπως η Apple και το Facebook και των αρχών.

Οι εταιρείες τεχνολογίας υποστηρίζουν πως η ισχυρή κρυπτογράφηση προστατεύει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών τους, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν πως εγκληματίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή για να αποφεύγουν τη δικαιοσύνη, καλώντας τις εταιρείες τεχνολογίας να παρέχουν τρόπους παραβίασής της και χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα υποθέσεις όπως αυτή της Πενσακόλα ή την επίθεση από ισλαμιστές στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια.

Η Apple έχει πει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα που είναι προστατευμένα μέσω κωδικού και αποθηκευμένα σε iPhone και ότι θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα ειδικό εργαλείο για αυτή τη δουλειά (γνωστό στη βιομηχανία ως backdoor, «πίσω πόρτα»). Η εταιρεία, παρόλα αυτά, μπορεί να δώσει δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί στους servers αποθήκευσής της στο cloud, που μπορεί να περιλαμβάνουν backups από iPhones (που με τη σειρά τους περιέχουν και iMessages). Επισημαίνεται πως τη Δευτέρα ο Μπαρ είχε καλέσει και αυτός την Apple να βοηθήσει το FBI να «ξεκλειδώσει» δύο iPhones που σχετίζονται με την υπόθεση της Πενσακόλα.

Σύμφωνα με την Apple, η ίδια έχει ανταποκριθεί σε επτά ξεχωριστά αιτήματα από ομοσπονδιακούς ερευνητές τον Δεκέμβριο, αρχίζοντας από την ημέρα της ένοπλης επίθεσης. Η εταιρεία λέει ότι έχει παραδώσει «πολλά gigabytes» δεδομένων σε ερευνητές, προσθέτοντας πως το FBI δεν ζήτησε βοήθεια στο «ξεκλείδωμα» τηλεφώνων ως τις 6 Ιανουαρίου, με ένα αίτημα για ένα δεύτερο τηλέφωνο να στέλνεται στις 8 Ιανουαρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς