Ρουχανί: Θα τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 12:19
UPD:12:20
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
A- A A+

Το Ιράν θα τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται για την κατάρριψη από λάθος του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, σημειώνοντας ότι το «τραγικό περιστατικό» θα ερευνηθεί σε βάθος. Σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν το κύμα οργής που έχει προκαλέσει η κατάρριψη τους αροσκάφους «από λάθος», κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 176 άνθρωποι, Ιρανοί στην πλειονότητά τους, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν ήδη προσωρήσει σε συλλήψεις.

«Η παραδοχή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις του λάθους τους είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους ανθρώπους ότι δεν θα συμβεί ξανά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «είναι υπόλογη απέναντι στο ιρανικό και τα άλλα έθνη που έχασαν ζωές στη συντριβή του αεροπλάνου».

«Για τον λαό μας είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά το δυστύχημα αυτό οποιοσδήποτε σε όλα τα επίπεδα είναι υπαίτιος ή έδειξε αμέλεια να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν θα τιμωρηθούν».

«Το δικαστικό σύστημα θα συστήσει ένα ειδικό δικαστήριο με υψηλόβαθμους δικαστές και δεκάδες ειδικούς, όλος ο κόσμος θα το παρακολουθήσει», τόνισε ο Ροχανί.

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους της Τεχεράνης κατηγορώντας τις αρχές για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα», αναφερόμενοι στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι διαδηλωτές αυξάνουν την πίεση προς τους κυβερνώντες, οι οποίοι παλεύουν να κρατήσουν όρθια την οικονομία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Εν μέσω της αναταραχής αυτής, τρεις δημοσιογράφοι της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης IRIB ανακοίνωσαν την παραίτησή τους ζητώντας συγγνώμη για τα ψέματα που έλεγαν για λογαριασμό των ιρανικών αρχών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή