Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει στίγμα προθέσεων, αλλά πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του μεταφέρουν ότι έχει αποφασίσει ποιον θα προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υποστηρίζουν ακόμα ότι αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα αμέσως μετά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με πιθανότερη ημερομηνία το βράδυ της 22ας Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή.
Η πλάστιγγα φαίνεται επίσης ότι έχει γείρει υπέρ πολιτικού προσώπου προερχόμενου από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, με ήπιο προφίλ και με γνωστές και σαφείς θέσεις για το μέλλον της χώρας και τη διεθνή πολιτική σκηνή. Επίσης, περιγράφεται ως πρόσωπο που θα μπορεί όχι μόνο να ενώσει, αλλά και να συνθέσει, ενώ από κυβερνητικές πηγές επισημαίνεται ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη θα συμβολίζει την ανάγκη εθνικής ενότητας και θα δυσκολέψει το Κίνημα Αλλαγής αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν στην ελληνική κοινή γνώμη τους λόγους απόρριψης, εάν αποφασίσουν να μη στηρίξουν την πρόταση του πρωθυπουργού.
Η ονοματολογία καλά κρατεί, αλλά όλα δείχνουν πως η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα κινείται έξω από τον κύκλο των ονομάτων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο τραπέζι. Όσο πλησιάζουμε προς τις επίσημες ανακοινώσεις αφενός κανείς δεν ποντάρει σε κάποιο πρόσωπο με σιγουριά, αφετέρου ενισχύεται η πεποίθηση ότι η πρόταση του πρωθυπουργού θα είναι πρόσωπο - έκπληξη, που δεν είναι γνωστό αν είναι άνδρας ή γυναίκα.
Σε αυτό το κλίμα, μετά τη Φώφη Γεννηματά που έχει περιγράψει την επιλογή που θα στήριζε το Κίνημα Αλλαγής (πολιτικό πρόσωπο, με παρουσία στην κρίση, προερχόμενο από την Κεντροαριστερά), το ΚΚΕ αναμένεται να ακολουθήσει τη γνωστή οδό της μη στήριξης της πρότασης της κυβέρνησης, όπως και το ΜέΡΑ 25, ενώ κλειστά χαρτιά κρατά η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου, αν και θεωρείται βασίμως ότι δεν θα στηρίξει πρόσωπο που θα προέρχεται από την Κεντροαριστερά.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα. Χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Παράταξη (η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον και επίσημα παρελθόν) συζήτηση δεν έγινε μόνο για την επιβεβαίωση των τριών «όχι» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νέο εκλογικό νόμο και εξωτερική πολιτική. Συζήτηση έγινε και ποια στάση θα κρατήσει συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αν ο κ. Μητσοτάκης δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να μπει στην κούρσα ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θεωρείται βέβαιο.
Η αρχική θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει σε αυτήν την περίπτωση δικό του πρόσωπο, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση το Κίνημα Αλλαγής, έχει αρχίσει να υποχωρεί. Πόντους κερδίζει πλέον η πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ να περιμένει τη στάση του Κινήματος Αλλαγής ώστε σε περίπτωση που δεν συμφωνεί η κ. Γεννηματά με την πρόταση Μητσοτάκη να υπάρξουν συζητήσεις με σκοπό την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - Κινήματος Αλλαγής ή να επιλέξει «παρών».