«Όχι» σε μονομερείς αποφάσεις για το Κόσοβο λένε Μπερίσα-Πρόντι

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2007 17:20
EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

A- A A+

Έκκληση προς την ηγεσία του Κοσόβου να μην προχωρήσει στη λήψη βιαστικών αποφάσεων μετά τις 10 Δεκεμβρίου για μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής απηύθυναν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Ιταλίας.

Οι δυο πρωθυπουργοί προέβησαν στις δηλώσεις αυτές σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν στα Τίρανα.

Ο Ρομάνο Πρόντι ζήτησε από τα Τίρανα να ασκήσουν όλη τους την επιρροή προς τους Κοσοβάρους ηγέτες ώστε «να αποφευχθούν βιαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν καίρια τη διαδικασία εξεύρεσης μιας λύσης για το Κόσοβο».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ΕΕ προσπαθεί να καταλήξει σε μια ενιαία θέση σχετικά με το Κόσοβο και η διαδικασία αυτή χρειάζεται χρόνο, όμως τα πάντα θα μπορούσαν να καταστραφούν σημαντικά αν μετά τις 10 Δεκεμβρίου ληφθούν μονομερείς αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Μπερίσα δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Ιταλό ομόλογό του και τόνισε ότι «η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί τη λήξη της θητείας της "τρόικας" δεν αποτελεί όμως ημερομηνία για λήψη οριστικών αποφάσεων».

Εξάλλου, οι δύο άνδρες προχώρησαν στην υπογραφή τριών συμφωνιών. Η πρώτη είναι μια συμφωνία μεταξύ αλβανικής κυβέρνησης και της εταιρείας ENEL που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού. Οι άλλες συμφωνίες αφορούν το χώρο της επιστημονικής έρευνας και του πολιτισμού καθώς και την έκδοση καταζητούμενων.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή