Τα ιατρικά βίντεο αποτελούν σημαντική πηγή εκπαίδευσης για την πρόληψη του καρκίνου

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 12:49
UPD:12:50
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τα online βίντεο υγείας μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή εκπαίδευσης για τον καρκίνο, σύμφωνα με τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Rutgers. Η ανασκόπηση μελετών που έκαναν και η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Εκπαίδευσης για τον Καρκίνο, ανέλυσε την υπάρχουσα έρευνα για να δει πώς οι άνθρωποι ενημερώθηκαν για τον καρκίνο και πώς τα εκπαιδευτικά βίντεο που παρακολούθησαν τους άλλαξαν τη συμπεριφορά.

Ο Nicholas Acuna, ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers, επισημαίνει, ότι η ανασκόπηση αυτή, δείχνει το όφελος από τη χρήση εκπαιδευτικών ψηφιακών βίντεο για την υγεία στον καρκίνο, από την πρόληψη του καρκίνου μέχρι τη θεραπεία.

Εξετάζοντας τη βιβλιογραφία από τρεις μεγάλες βάσεις δεδομένων υγείας από τα PubMed, MEDLINE και PsychINFO, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη γνώση του καρκίνου των ανθρώπων, την προτιμώμενη μέθοδο λήψης πληροφοριών και τις αλλαγές στη συμπεριφορά. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είδαν online ψηφιακά βίντεο είχαν αυξημένη συνειδητοποίηση και κατανόηση των παραγόντων κινδύνου καρκίνου και των διαδικασιών ανίχνευσης.

Διαπίστωσαν επίσης, ότι το YouTube ήταν η προτιμώμενη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων για την παρακολούθηση αυτών των βίντεο, μέσω του Twitter και του Facebook. Επιπλέον, σημείωσαν ότι παρατηρήθηκε αύξηση των αλλαγών στη συμπεριφορά πολλών από τα άτομα που τα παρακολούθησαν, καθώς δεν ήταν λίγοι που έκαναν μόνοι τους ένα έλεγχο του δέρματος τους, ενώ κάποιοι άλλοι πήγαν για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα.

Η Pamela Valera, βοηθός καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Rutgers του Προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου του Καρκίνου στο Rutgers Cancer Institute of New Jersey, τόνισε ότι «με την αύξηση της πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο, μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε τα εμπόδια που σχετίζονται με την υγειονομική παιδεία και να βελτιώσουμε την υγεία σε υποβαθμισμένους πληθυσμούς».  

Σύμφωνα με τη Valera, το 87% των ενηλίκων που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας online χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, όπου η χρήση των κοινωνικών μέσων είναι επίσης η υψηλότερη.

Όπως είπε, τα ψηφιακά βίντεο για την υγεία που αφορούν τον καρκίνο μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της υγείας και της ευημερίας, καθώς αποτελούν τον πιο φθηνό τρόπο ενημέρωσης αλλά και μετάδοσης ενός μηνύματος.  Επιπλέον, επιτρέπει στους θεατές να το παρακολουθήσουν με τον δικό τους ρυθμό, πράγμα που το καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ειδικά για άτομα με χαμηλή υγειονομική μόρφωση.

Ωστόσο, η κα Valera τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όσοι παρακολουθούν αυτ΄ατα βίντεο να ερευνούν από πού προέρχονται για να βεβαιωθούν ότι οι πληροφορίες προέρχονται από μια αξιόπιστη πηγή.

Πηγές:

Rutgers University

https://www.rutgers.edu/

https://www.news-medical.net/news/20200112/Online-Educational-Videos-Boost-Cancer-Knowledge.aspx

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή