Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντησή τους στη Μόσχα επιχείρησαν να βρουν τα σημεία που τους ενώνουν στην κρίση στο Ιράν και τη Λιβύη. Ποια είναι αυτά;
Είναι καλό να προσπαθεί κανείς να βρει κοινά στοιχεία αντί να μην ακούει ο ένας τον άλλο, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της συνάντησής της με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι κρίσεις και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στο τέλος επιλύονται πάντα μόνο πολιτικά. Οι δυο ηγέτες, παρά τα διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα που έχουν οι χώρες τους, προσπάθησαν να βρουν κοινά σημεία και ως πρώτο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε τον τερματισμό της βίας και της τρομοκρατίας στη Λιβύη που έχουν σαν αποτέλεσμα να επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα:
«Όλα αυτά δεν υποσκάπτουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά έχουν και αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη. Μιλάω για την παράτυπη μετανάστευση, τους διακινητές και την εξάπλωση των όπλων και των ναρκωτικών».
Και οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες ότι θα πρέπει να τεθεί τέλος στη βία. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξήρε την πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσουν την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.
Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο:
«Συμφωνήσαμε ότι πολύ σύντομα μπορούμε να διοργανώσουμε στο Βερολίνο μια διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα της Λιβύης να δημιουργήσουν ένα σταθερό και ειρηνικό κράτος».
Ένα ακόμα κοινό σημαντικό θέμα στο οποίο συμφώνησαν οι δυο πλευρές είναι η τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ακόμα και εάν αυτό δεν τηρείται πλήρως. Το σημαντικό σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να αποτραπεί μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν καταστροφικός μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.
«Ξέρουμε πολύ καλά ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Θα υπήρχε και πάλι ένα μεγάλο κύμα προσφύγων που δεν θα πήγαινε μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα οδηγούσε σε μια ανθρωπιστική και πολιτισμική καταστροφή που θα αφορούσε επίσης την παγκόσμια οικονομία και την ενέργεια».
Οι δυο ηγέτες δεν προχώρησαν σε λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κρίσης ωστόσο συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο.