Πέρα από την κατάρριψη

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 12:00
VIA REUTERS/WANA NEWS AGENCY
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η δολοφονία ενός Ιρανού στρατηγού από αμερικανικό drone, η απάντηση του Ιράν με εκτόξευση 22 πυραύλων σε ιρακινές βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός -χωρίς απώλειες, όμως, καθότι πολύ έξυπνοι οι ιρανικοί πύραυλοι, αλλά πύραυνον, δηλαδή μαγκάλι το σύστημα αεράμυνας των ΗΠΑ, αφού οι ρουκέτες βρήκαν στόχο- τα προβλήματα της Boeing -με ένα άλλο μοντέλο του 737, που «σχεδιάσθηκε από κλόουν, οι οποίοι επιτηρούνται από μαϊμούδες» και παρέσυραν στο θάνατο 346 ζωές- και η Ουκρανία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της γεωπολιτικής, της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας και της αεροπορικής τραγωδίας. 

Τέσσερα κομμάτια μπροστά σε εκατομμύρια μάτια λιώνουν και κάποιοι αόρατοι Νταλί σε έναν πίνακα τα ενώνουν. Μόνο που δεν είναι η «Εμμονή της Μνήμης», αλλά η «Κατάρριψη της Βεβαιότητας». Εκτός μίας: του θανάτου 176 ανθρώπων. 

Ιρανικός πύραυλος κατέρριψε το ουκρανικό αεροσκάφος, κατά λάθος ή τεχνική βλάβη;

Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί υποστηρίζουν το πρώτο, οι Ιρανοί το διαψεύδουν και οι Ουκρανοί δεν το αποκλείουν, αλλά επαλήθευση γυρεύουν. Εκεί έξω γίνεται των δορυφόρων το κακό συναπάντημα, αλλά ουδείς μετά βεβαιότητος μπορεί να πει για το αμάρτημα. 

Τόσες πληροφορίες, τόσα προηγμένα συστήματα, τόση τεχνολογία, πού είναι τα αδιάσειστα στοιχεία;

«Σκεφτείτε το ρεπορτάζ των New York Times για το βίντεο που δείχνει έναν πύραυλο να πλήττει το αεροσκάφος στην Τεχεράνη. Η αρχή του ρεπορτάζ, που αποτελείται από λίγες παραγράφους, είναι η επιβεβαίωση του βίντεο. Το βίντεο κυκλοφορούσε στα social media. Οι New York Times το χρησιμοποίησαν για να πουν: ναι, η έρευνά μας έδειξε ότι το βίντεο είναι αληθινό. Πολύ πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες, η θέση της ιρανικής κυβέρνησης ότι το αεροσκάφος εξερράγη από τεχνικό λάθος περιπλέκεται από τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που φαίνεται να τράβηξε κάποιος στο κινητό του τηλέφωνο», γράφει ο Αλέξις Μαντριγκάλ στο «Atlantic».

Τόσο συνδεδεμένοι και τόσο εκτεθειμένοι. Τι μπορεί να συνέβη;   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή