Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2007 13:11
A- A A+

Η προεκλογική εκστρατεία μέσα από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και δηλώσεις κομμάτων και υποψηφίων και η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ειρηνευτική επιχείρηση του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τις εξελίξεις στο ΕΔΑΔ για τους Ε/Κ πρόσφυγες και τις περιουσίες τους, την άρση μέτρων της ΕΕ για τον αφθώδη πυρετό καθώς και τη χθεσινή προβολή του βίντεο με τους ξυλοδαρμούς των φοιτητών στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Κόκκινο πανί για το ΔΗΚΟ ο Λιλλήκας», γράφει στο κύριο θέμα ότι «εκείνο που εξοργίζει αφάνταστα» ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ είναι ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη στο συντονιστή του επιτελείου του Γιώργο Λιλλήκα, δίδοντας του απόλυτη ελευθερία στη διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ «χορεύει και ο ίδιος στους ρυθμούς που του καθορίζει ο συντονιστής». Αναφέρεται επίσης στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως η Κύπρος δέχτηκε κανονικό άδειασμα μέσω της έκθεσης, καθώς το κύριο μήνυμά της είναι «άρση του εμπάργκο των Τ/κ» και μόνο.

«Η Μάχη», με κύριο τίτλο «‘Κάρφωμα’ ΑΚΕΛ από τον Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ», γράφει ότι αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων για συμφωνία του ΑΚΕΛ με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα για λύση του Κυπριακού στη βάση της ομοσπονδίας, που να βασίζεται στην ισότητα, με την Εζεκία Παπαϊωάννου, ωστόσο, να αλλάζει πολιτική με το ΟΧΙ που είπε στο σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι «την κτηνωδία σε όλο της το μεγαλείο είδαν χθες οι δικαστές του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, κατά την προβολή της βιντεοκασέτας που δείχνει την κακοποίηση του Μάριου Παπαγεωργίου και Ιωάννη Νικολάου στις 20 Δεκεμβρίου 2005 στην οδό Αρμενίας στη Λευκωσία», ενώ αναφέρεται σε μαρτυρία του Γενικού Εισαγγελέα ότι οι ανώτεροι των αστυνομικών ισχυρίζονταν ότι δεν αναγνώριζαν τους υφισταμένους τους που έλαβαν μέρος στο επεισόδιο.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Ο Τάσσος χάνει το δεύτερο γύρο», προβάλλει τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΡΙΚ και γράφει ότι «ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει σαφέστατο προβάδισμα στην παράσταση νίκης, όμως ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι αυτός που κερδίζει τις εκλογές με βάση τις τάσεις» που αποτυπώθηκαν. Αλλού γράφει ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενδέχεται να παραχωρηθεί η αρμοδιότητα έκδοσης διαβατηρίων τόσο για σκοπούς ασφάλειας αλλά και διευκόλυνσης της συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία.

«Η Σημερινή» έχει κύριο τίτλο «Παραδοχή Τάσσου» και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι λόγω των τουρκικών προσβάσεων στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης η Κύπρος αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ εξέφρασε δυσφορία, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πακιστανού Πρεσβευτή, σχετικά με το θέμα για τις μεθοδεύσεις που γίνονται για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι το προκαταρκτικό πόρισμα για τις παράνομες εξαγωγές κρεάτων στην Ελλάδα φωτογραφίζει ως ενόχους λειτουργούς του Κτηνιατρείου και εμπόρους, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει και την παρέμβαση του Εισαγγελέα, καθώς ανησυχεί για την «καθαρότητα» του πορίσματος.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Κλονίζεται η εμπιστοσύνη μου», αναφέρεται σε λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από πρακτικά συσκέψεων του Προεδρικού για το Φυσικό Αέριο, τα οποία δείχνουν «το μέγεθος των προβλημάτων και τη σύγχυση που επικρατούσε, τις αντιφάσεις και τις ασάφειες, πολύ πριν αρχίσει να απασχολεί το θέμα τη δημοσιότητα». Αλλού γράφει ότι τουλάχιστον 320 λαθρομετανάστες, που έφθασαν στην Κύπρο αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο στις Αρχές της Δημοκρατίας ενώ οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος του κύματος λαθρομεταναστών της τελευταίας διμηνίας ήλθε από τη Συρία.

«Η Χαραυγή» με τίτλο «Δυναμική Νικητή» προβάλλει επίσης στο κύριο θέμα τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΡΙΚ καθώς και μερικά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα οποία ο Δημήτρης Χριστόφιας «είναι πιο λαοφιλής, βρίσκεται κοντά στους νέους, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα κοινωνικά προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, είναι ειλικρινής και πειστικός και πιο συνεπής στην εφαρμογή του εκλογικού του προγράμματος». Αλλού γράφει ότι την απουσία πολιτικής βούλησης αναφέρει ως αιτία της έλλειψης προόδου στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ειρηνευτική επιχείρηση του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, με την οποία ζητά ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Αίρονται τα πρώτα μέτρα της ΕΕ για την ασθένεια του αφθώδους πυρετού» γράφει ότι παραμένει ωστόσο η απαγόρευση διακίνησης μηρυκαστικών και ζωικών προϊόντων μηρυκαστικών, οι απαγορεύσεις μεταφοράς και οι έλεγχοι στις ζώνες υψηλού κινδύνου 3 χλμ και 10 χλμ. Αλλού προβάλλει έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας καταδεικνύουν «ακριβώς πόσο λίγα είναι αυτά που μπορεί κανείς να αγοράσει με το ευρώ εδώ» καθώς και ότι «μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν αλλά όχι οι Κύπριοι».

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή