Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα - Η στιχομυθία μπροστά στις κάμερες

«Προβληματισμένος από τις εξελίξεις» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 12:16
UPD:13:46
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με την οποία άνοιξε η αυλαία των επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης τού ευχήθηκε «καλή χρονιά». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε στη συνέχεια τον κ. Μητσοτάκη πότε επέστρεψε από τις ΗΠΑ και αν πρόλαβε να ξεκουραστεί.

«Συνηθισμένο το βουνό» απάντησε ο Πρωθυπουργός, με τον Αλ. Τσίπρα να τον προτρέπει ακολούθως «να πίνει πολύ νερό και να κάνει γυμναστική» για να ξεπεράσει το jet lag.

ΕΡΤ Α.Ε.

Σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τσίπρας δήλωσε «προβληματισμένος από τις εξελίξεις», σημειώνοντας ότι το κλίμα που επικράτησε στη συζήτησή του με τον Πρωθυπουργό ήταν «κανονικό».

«Έχουμε καταλήξει σε Πρόεδρο;», ρώτησαν στη συνέχεια οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες και ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Πρωθυπουργός «ζυγίζει τις καταστάσεις».

Σε ερώτηση για το αν έχει πιθανότητες επανεκλογής ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από τις «εσωκομματικές αντιδράσεις» στο κυβερνών κόμμα.

Παρά το χαλαρό κλίμα που επικράτησε στην αρχή της συνάντησης τα περιθώρια συναινέσεων κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μείζονος σημασίας θέματα που βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο είναι μάλλον μικρά. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις περασμένες μέρες ανέβασε τους τόνους ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η Κουμουνδούρου χαρακτήρισε τη συνάντηση «πρωτοφανές φιάσκο» και έκανε λόγο για «διπλωματική αποτυχία» του Πρωθυπουργού.

«Ο Κ. Μητσοτάκης τα έδωσε όλα και το μόνο που εισέπραξε ως απάντηση είναι η απαξιωτική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου. Η συνάντηση αυτή αποτελεί δυσμενή εξέλιξη και πρωτοφανές φιάσκο» σχολίασε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε με χθεσινές του δηλώσεις «λάθος» την «εκ των προτέρων δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για τις βάσεις και τα εξοπλιστικά» τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη». «Σε μία συγκυρία πρωτοφανούς προκλητικότητας από την Τουρκία, είναι σημαντικό να αξιοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα. Γι’ αυτό και εμείς πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού, καλούσαμε την κυβέρνηση να θέσει και αυτό το θέμα στις ΗΠΑ, αλλά τελικά έσπευσε να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο νωρίτερα, και δυστυχώς δεν πήρε τίποτα γι’ αυτό» ανέφερε.

Σύμφωνα με διαρροές της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην απόφαση να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, τη λεγόμενη ως αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τις ίδιες διαρροές, ο κ. Τσίπρας πήρε αυτήν την απόφαση επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταδίκασε τη Συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη και γενικότερα την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, αλλά και επειδή πιστεύει ότι με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Κόλπου, η ψήφιση της συμφωνίας για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, μπορεί να βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «ολίσθημα και προσβολή για τον Προκόπη Παυλόπουλο την ονοματολογία και τη λογική καλλιστείων που ακολουθεί η κυβέρνηση». Κάλεσε μάλιστα τη Ν.Δ. να απαντήσει γιατί δεν συμφωνεί με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος «προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή