Από την έντυπη έκδοση
Τον πρώτο γύρο ενός κρίσιμου διπλωματικού μαραθωνίου του Ιανουαρίου με στάσεις στην Ουάσιγκτον, στο Νταβός (22-24 Ιανουαρίου) και στο Παρίσι (29 Ιανουαρίου) ολοκλήρωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ με τις βαλίτσες του «γεμάτες» από το αυξημένο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών για την αναγεννημένη ελληνική οικονομία.
Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού του ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με 22 εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων (ενέργεια, χρηματοπιστωτικός τομέας, real estate, νέες τεχνολογίες κ.λπ.), στους οποίους παρουσίασε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνησή του, τις μειώσεις φόρων που πραγματοποιούνται, αλλά και την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και μεγάλων επενδυτικών project. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι υποψήφιοι επενδυτές εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές (των λιμανιών συμπεριλαμβανομένων), ο τουρισμός, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Στα ερωτήματά τους απάντησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο μιας συζήτησης όπου αναδείχθηκε το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, της απουσίας του κινδύνου αιφνιδιασμού των επενδυτών στο φορολογικό περιβάλλον, αλλά και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για την ταχεία υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.
Θετικά μηνύματα για την αίσθηση που προκαλεί στις ΗΠΑ το «come back» της Ελλάδας εκφράστηκαν και σε υψηλότατο επίπεδο, στο Άτυπο Ενημερωτικό στο πλαίσιο της δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Οι δύο Αμερικανοί πολιτικοί μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την ελληνική οικονομία, αλλά και τη στενή στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ. «Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη μας είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή η Αμερική και η Ελλάδα γνωρίζουν οικονομική άνθηση». «Όταν μειώνεις τους φόρους και όταν αφήνεις την επιχειρηματικότητα να ανθήσει, συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα στην οικονομία. Αυτό συνέβη εδώ στις ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα. Προσκαλούμε τους Αμερικανούς επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα σελίδα της ιστορίας της χώρας μας» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.
Πολιτικοί αρχηγοί
Στη συγκρότηση «μετώπου» στα εθνικά θέματα θα αναφερθεί στον σημερινό κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά και στα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Παράλληλα το «μενού» της συζήτησης αναμένεται να περιλαμβάνει το θέμα του εκλογικού νόμου και η κυβέρνηση θα καλέσει τα κόμματα να καταθέσουν άμεσα τις όποιες παρατηρήσεις τους.
Ο κύκλος των επαφών του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Το «ραντεβού» με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα θα γίνει τη Δευτέρα, ολοκληρώνοντας έτσι αυτόν τον κύκλο συναντήσεων.
Στο σημερινό «τετ α τετ» με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στη συγκρότηση εθνικού μετώπου, επισημαίνοντας πως χρειάζεται απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν πρέπει να υπάρχουν δηλώσεις που «θολώνουν» αυτό το μήνυμα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προβληματισμός για το ότι -όπως εκτιμούν- υπήρξε σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο νομοσχέδιο για τις βάσεις και την αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Στην ανάγκη συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα εστιάζει το ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννήματα να ασκεί χθες κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση που ακολούθησε στις ΗΠΑ.
Στη σημερινή συνάντηση θα υπάρξει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και για το κυβερνητικό σχέδιο για τον εκλογικό νόμο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον Ιανουάριο, καθώς θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έναν μίνι κύκλο διαλόγου με τα κόμματα, προκειμένου να συζητηθούν τυχόν παρατηρήσεις (μια διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και πριν ψηφιστούν οι ρυθμίσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού).
Στην τελική ευθεία είναι και η ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υπάρξουν προϋποθέσεις συναίνεσης, παρά το ότι με τις αλλαγές στο Σύνταγμα η εκλογή μπορεί να γίνει ακόμα και με απλή πλειοψηφία.
Σύντομα εκκινεί η διαπραγμάτευση για απόκτηση F-35
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε χθες ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς για την αγορά μίας μοίρας αεροσκαφών F-35. Υπογράμμισε δε ότι «με τον εκσυγχρονισμό των F-16, την υποστήριξη των Mirage και την έναρξη της διαδικασίας απόκτησης των F-35 πραγματικά θα μπορούμε πλέον να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπεροχής έναντι της Τουρκίας».