Από τη Βομβάη ως τη Σανγκάη, οι πλημμύρες που θα προκληθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών θα απειλήσουν ως το 2070 τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων στα λιμάνια και στις παράκτιες πόλεις, κυρίως της Ασίας, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Έως και 150 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πληγούν, έναντι 40 εκατομμυρίων σήμερα, και οι οικονομικές απώλειες αναμένεται να ανέλθουν σε 35 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι 400 δισεκατομμυρίων σήμερα, δείχνει η μελέτη που έκανε ο ΟΟΣΑ σε συνεργασία με πολλά ευρωπαϊκά ινστιτούτα έρευνας.
Η Βομβάη, στην Ινδία, είναι σήμερα η πλέον εκτεθειμένη πόλη στον κίνδυνο, αλλά το 2070 το λιμάνι της Καλκούτας, επίσης στην Ινδία, με 14 εκατομμύρια κατοίκους τότε, θα είναι το πιο ευάλωτο, κρίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Περίπου ο μισός πληθυσμός που είναι εκτεθειμένος στις παράκτιες πλημμύρες που προκαλούνται από τις θύελλες και τους ισχυρούς ανέμους βρίσκεται σήμερα συγκεντρωμένος σε περίπου δέκα πόλεις και το 80% σε 30 πόλεις, εκ των οποίων 19 βρίσκονται σε δέλτα ποταμών» σημειώνουν.
«Τις προσεχείς δεκαετίες, η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στις μεγάλες πόλεις της Ασίας θα αποτελέσει έναν καθοριστικό παράγοντα στην αύξηση του κινδύνου» συνεχίζουν οι συντάκτες της έρευνας, αναφέροντας τις πόλεις Ντάκα, στο Μπανγκλαντές, Καντόνα στην Κίνα, Χο Τσι Μινχ-Βιλ στο Βιετνάμ, Σανγκάη στην Κίνα, Ρανγκούν στη Βιρμανία και Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη μεταξύ των πόλεων των οποίων οι κάτοικοι θα είναι οι πλέον εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.
Όσον αφορά τις οικονομικές απώλειες, το Μαϊάμι στην Φλόριντα των ΗΠΑ, η Καντόνα στην Κίνα και η Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ θα είναι οι πόλεις που θα πληγούν περισσότερο. Στην πρώτη γραμμή αυτού του καταλόγου βρίσκονται επίσης 8 μεγάλες πόλεις της Ασίας.
Η έκθεση αυτή στηρίχθηκε στο εκτίμηση περί ανόδου της στάθμης των ωκεανών κατά 50 εκατοστά το 2070, η οποία είναι σύμφωνη με τα σενάρια «μετρίου ως υψηλού κινδύνου» της Διακυβερνητικής Ομάδας Ειδικών για το Κλίμα (GIEC).
Πηγή ΑΠΕ