Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]
Αμερικανική πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα αναμένει η Αθήνα, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως το επόμενο διάστημα η Ουάσιγκτον θα κινήσει τις διαδικασίες, προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η ελληνική αποστολή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά εστίασε στην «επιθετική» και «παράνομη» συμπεριφορά της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματός της από την Τουρκία, αφού δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «γεωγραφικά γελοία» και «έωλη» τη συμφωνία του Ερντογάν με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να ενεργοποιήσει τη σχέση που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τερματιστεί το κλίμα αστάθειας στην περιοχή.
Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε σήμερα πως θα υπάρξει πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία κατόπιν και των επαφών του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον με την αμερικανική προεδρία, τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και τους επικεφαλής υπουργείων και οργανισμών.
Ωστόσο, υποστήριξε πως «δεν είναι απαραίτητο ο Τραμπ να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πολλά κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν».
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων Μητσοτάκη και Τραμπ στο Οβάλ γραφείο, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρο αν συμφωνεί με τις «προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας στην Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και αν είναι διατεθειμένος να μιλήσει στον «φίλο του» τον Ερντογάν για να σταματήσει.
Απαντώντας ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ναι. Μιλάμε. Όταν μιλάμε, μιλάμε για την Λιβύη, συζητάμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν συζητάμε για πολλές άλλες χώρες. Μόλις μίλησα με την καγκελάριο της Γερμανίας, με την Άγκελα, και μιλήσαμε γι’ αυτο το θέμα συγκεκριμένα, την Λιβύη και τι συμβαίνει εκεί. Μιλάμε με την Ρωσία. Εμπλέκονται. Πολλές χώρες εμπλέκονται με σεβασμό στην Λιβύη. Και αυτή τη στιγμή γίνεται χαμός. Αλλά υπάρχουν πολλές χώρες και όλοι θέλουν να ξέρουν που βρισκόμαστε και ξέρουν που βρισκόμαστε. Και έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις και προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα είδος σχεδίου για ειρήνη».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ ο Λευκός Οίκος, υπογραμμίζεται πως «οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες των δυο εθνών ως συμμάχων "κλειδιά" στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».