Τεστ ευρύτερων συναινέσεων τα τετ α τετ Μητσοτάκη

Κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 16:12
UPD:16:12
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτήν τη φάση εστιάζει στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Τα περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων σε θέματα μείζονος σημασίας θα διερευνήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα τετ α τετ που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Η μετεκλογική περίοδος χάριτος οδεύει προς τη λήξη της και πλέον θα φανεί το αν θα υπάρξει συνεννόηση σε «βαριά» πολιτικά θέματα ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιλέξουν τον δρόμο της μετωπικής αντιπαράθεσης.  Στα… ραντεβού θα κυριαρχήσουν τα εθνικά θέματα, σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και νέες συμμαχίες δημιουργούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με δεδομένο πως οι συναντήσεις θα γίνουν αμέσως μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ωστόσο η ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται εκ των πραγμάτων να διευρυνθεί. Δεδομένο θεωρείται πως θα γίνουν αναφορές στον εκλογικό νόμο, τον οποίο η κυβέρνηση φέρνει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μεγάλο ερωτηματικό είναι αν η συζήτηση θα επεκταθεί στην… ονοματολογία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, δηλαδή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται το θέμα να θέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει την κυβέρνηση να ανοίξει τα «χαρτιά» της. Άλλωστε καθημερινές είναι πλέον οι αναφορές στο θέμα από στελέχη των κομμάτων που… ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ονοματολογίας.

«Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα γίνουν και μάλιστα άμεσα. Είναι πιθανόν να γίνουν ακόμη και την Παρασκευή» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας πως «όταν οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν, μπορεί να θέσουν όλα τα θέματα. Είναι φυσικό, κάποιος αρχηγός να θέλει να θέσει κάποιο ζήτημα και κανείς δεν μπορεί να του το απαγορέψει. Ο πρωθυπουργός, όμως, προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με ατζέντα τα εθνικά θέματα και την ενημέρωση για τα αποτελέσματα των επισκέψεών του στην Αμερική».

Η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου

Το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτήν τη φάση εστιάζει στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται άμεσα. Με δεδομένο πως δεν αναμένεται να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 ψήφων στη Βουλή, ο νέος εκλογικός νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση. Η Πειραιώς έχει καταστήσει σαφές πως θα πάμε σε διπλές κάλπες- δηλαδή σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις- για να «καεί» η απλή αναλογική.

Η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει ένα κλιμακωτό μπόνους εδρών, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους θα δίνεται εφόσον το πρώτο κόμμα θα συγκεντρώσει πάνω από 25% και σταδιακά θα φτάνει κοντά στις 50 έδρες για ποσοστό 40%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές πως δεν συναινεί σε οποιαδήποτε αλλαγή στην απλή αναλογική, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής, συμφωνεί με το κλιμακωτό μπόνους, αλλά διαφωνεί με την «πριμοδότηση» του πρώτου κόμματος με μεγάλο αριθμό εδρών (για παράδειγμα με 50 έδρες). Επομένως αν αυτή είναι η τελική «γαλάζια» πρόταση δεν θα υπερψηφίσει (θα συζητούσε ένα μπόνους μέχρι 40 έδρες για ποσοστό που προσεγγίζει το 40%).

Στο «καυτό θέμα» της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του, κάτι που αναμένεται να πράξει στις αρχές Φεβρουαρίου. Με δεδομένο πως η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 12 Μαρτίου, οι ψηφοφορίες στη Βουλή θα πρέπει να ξεκινήσουν έναν μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί πως στον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση σκοπεύει να πορευτεί ακόμα και μόνη της, δηλαδή χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Ωστόσο στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας επιθυμεί μια ευρύτερη συναίνεση και αυτό σε έναν βαθμό θα επηρεάσει και την τελική επιλογή του προσώπου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ αν τελικά αυτό δεν καταστεί εφικτό θα αναζητήσει πρόσωπο από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Σε μια τέτοια περίπτωση στόχος είναι ο υποψήφιος να έχει απήχηση σε άλλα κόμματα (όπως για παράδειγμα το ΜέΡΑ25) αλλά και να «στοχεύει» στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Την ίδια στιγμή η Φώφη Γεννηματά εμμένει στην ανάγκη μιας υποψηφιότητας με προοδευτικό πρόσημο. Στο ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζουν την… παράδοση το κυβερνών κόμμα να επιλέγει ένα πρόσωπο που δεν είναι στη δική του πολιτική «οικογένεια», ενώ έχουν καταστήσει σαφές πως δεν συζητούν νέα υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα εθνικά θέματα εκτιμάται πως δίνουν ένα προβάδισμα σε όσους υποψήφιους έχουν πολιτική εμπειρία. Την ίδια στιγμή δυνατά εξακολουθεί να παίζει το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας με… άρωμα γυναίκας και μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι της Μαρίας Δαμανάκη. Μια τέτοια υποψηφιότητα θα στηριζόταν από το ΚΙΝΑΛ (κάτι που φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος Σπύρου Καρανικόλα), αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η στάση του Κινήματος Αλλαγής στις δύο ψηφοφορίες- για εκλογικό νόμο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας- θα έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια υπάρχει η εκτίμηση πως ενδεχομένως το ΚΙΝΑΛ δεν επιθυμεί να συμπλεύσει με την κυβέρνηση και στα δύο θέματα, θέλοντας να αποφύγει μηνύματα ταύτισης. Το πιθανότερο είναι να διερευνηθούν τα περιθώρια συνεννόησης στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου και η Νέα Δημοκρατία θα επιθυμούσε -και για συμβολικούς λόγους- μια ευρύτερη πλειοψηφία (αν και Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί ακόμα και με απλή πλειοψηφία).  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή