Μετά τις ιρανικές επιθέσεις: Ο λόγος στα γεράκια ή στη διπλωματία;

Οι διεθνείς αντιδράσεις και οι επόμενες κινήσεις των πρωταγωνιστών
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 13:42
UPD:14:06
VIA REUTERS/WANA NEWS AGENCY

Ιρανοί πανηγυρίζουν τα πλήγματα κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. 

A- A A+

Έκκληση για επιστροφή στη διπλωματία απευθύνουν οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα έπειτα και από τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, αλλά και στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού. Εν αναμονή των επίσημων δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος σε μία πρώτη αντίδραση επιχείρησε να υποβαθμίσει τις ιρανικές επιθέσεις, αναλυτές σημειώνουν τον συμβολισμό των επιθέσεων - περίπου την ίδια ώρα που χτυπήθηκε και σκοτώθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης ο Ιρανός στρατηγός και εθνικός ήρωας Κασέμ Σουλεϊμανί. Και σημειώνουν ότι οι επιθέσεις ενδεχομένως να δώσουν μία αφορμή στα γεράκια της κυβέρνησης Τραμπ να δυναμιτίσουν το κλίμα, ίσως ωστόσο αποτελέσουν και μία διέξοδο από την κρίση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ονόμασαν την επιχείρηση «Μάρτυρας Σουλεϊμάνι» και το βίντεο με τα πυραυλικά πλήματα προβλήθηκε αρχικά στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης για να κάνει στη συνέχεια τον γύρο του κόσμου. Οι επιθέσεις ωστόσο φαίνεται ότι ήταν καλά μελετημένες, σχολιάζει ο ανταπορκιτής της Guardian Μάικλ Σάφι, σημειώνοντας ότι όλες πραγματοποιήθηκαν σε βάσεις οι οποίες βρίσκονταν σε ύψιστο συναγερμό. Ο ίδιος ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντελ Αμπντούλ Μάχντι  ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε προφορική προειδοποίηση από το Ιράν για τις επιθέσεις, οι οποίες θα ήταν στοχευμένες απολειστικά σε αμερικανικούς στόχους, και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα.

Ε.Ε.: Νέο παράδειγμα κλιμάκωσης τα ιρανικά πλήγματα

Τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καλώντας να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

«Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες.Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης», σχολίασε ο Μπορέλ στη διάρκεια σύντομης ανακοίνωσής του στους δημοσιογράφους.

Ισπανία: Αποσύρει από το Ιράκ μέρος των στρατευμάτων της

Μέρος των στρατευμάτων που διατηρούσε στο Ιράκ θα αποσύρει η Ισπανία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο.  

«Αυτοί που ήταν σε πιο επικίνδυνες θέσεις αναχώρησαν για το Κουβέιτ», δήλωσε η Κάλβο στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE. «Παραμένει εκεί μόνο ένας μειωμένος αριθμός».

Η ισπανική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αυτή καθώς το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει μέρος του στρατιωτικού εκπαιδευτικού προσωπικού του εκτός Ιράκ, εξαιτίας φόβων για περιφερειακή ανάφλεξη.

Λονδίνο: Καταδικάζει τα ιρανικά πλήγματα στο Ιράκ

Την καταδίκη της Βρετανίας για τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, αλλά και στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Καταδικάζουμε την επίθεση εναντίον ιρακινών στρατιωτικών βάσεων όπου σταθμεύουν δυνάμεις του συνασπισμού, μεταξύ των οποίων και βρετανικές. Είμαστε ανήσυχοι για τις αναφορές περί θυμάτων και χρήσης βαλλιστικών πυραύλων », δήλωσε ο Ράαμπ.

«Καλούμε το Ιράν να μην επαναλάβει αυτές τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες επιθέσεις και απεναντίας να επιδιώξει άμεσα αποκλιμάκωση της έντασης. Ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα ωφελήσει μόνο το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Γαλλία: Προτεραιότητα περισσότερο από ποτέ η αποκλιμάκωση

Προτεραιότητα περισσότερο από ποτέ η αποκλιμάκωση είναι η αποκλιμάκωση, υπογράμμισε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιβ Λεντριάν καταδικάζοντιας τα ιρανικά πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

«Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από το Ιράν στο Ιράκ εναντίον χώρων του Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η προτεραιότητα είναι περισσότερο από ποτέ η αποκλιμάκωση. Ο κύκλος της βίας πρέπει να διακοπεί», τόνισε ο Λεντριάν.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα χτυπήσει σκληρά οποιονδήποτε του επιτεθεί

Το Ισραήλ θα χτυπήσει σκληρά οποιονδήποτε του επιτεθεί προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανλαμβάνοντας παράλληλα τη στήριξη στην αμερικανική επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, την περασμένη Παρασκευή, στο Ιράκ.  

«Όποιος προσπαθήσει να μας επιτεθεί θα αντιμετωπίσει το ισχυρότερο χτύπημα», τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το Reuters. Το Ισραήλ στηρίζει απόλυτα την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι στον Αμερικανό πρόεδρο αξίζουν συγχαρητήρια για την «ταχεία, τολμηρή και αποφασιστική» αντίδρασή του.

Ιρακινή πολιτοφυλακή: Το Ιράν απάντησε, σειρά έχει το Ιράκ

Η Τεχεράνη έδωσε την «αρχική» απάντησή της στον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ και τώρα είναι η σειρά του Ιράκ, διεμήνυσε από την πλευρά του ο διοικητής της φιλοϊρανικής ένοπλης πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι.  

Η απάντηση του Ιράκ δεν θα είναι μικρότερη, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κάις αλ-Χαζάλι, εκ των διοικητών της πολιτοφυλακής που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ.

«Η αρχική ιρανική απάντηση στη δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Σουλεϊμανί δόθηκε. Τώρα είναι η ώρα για την αρχική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Μουχάντις. Και επειδή οι Ιρακινοί είναι γενναίοι και ενθουσιώδεις, η απάντησή τους δεν θα είναι υποδεέστερη από την απάντηση του Ιράν. Αυτό είναι υπόσχεση», προειδοποιεί.

Κίνα: Επίλυση της διαμάχης μέσω του διαλόγου

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και επίλυση της διαμάχης μέσω του διαλόγου απηύθυνε σήμερα στις ΗΠΑ και το Ιράν και η Κίνα.

«Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για ειρηνική επίλυση της διαμάχης.

Ερωτηθείς τι κάνει η Κίνα για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης, ο Γκενγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Κίνα είναι σε στενή επικοινωνία με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τουρκία: Στο Ιράκ αύριο ο Τσαβούσογλου

Στο Ιράκ θα μεταβεί αύριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο «των εντατικών διπλωματικών προσπαθειών της Άγκυρας να αποκλιμακώσει την ένταση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο Τούρκος υπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο Τσαβούσογλου είχε επισημάνει τη Δευτέρα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές στην περιοχή και την Ουάσιγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Γερμανία: Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση

«Με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση» καταδικάζει η Γερμανία τις ιρανικές επιθέσεις, όπως δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ.

«Τώρα φαίνεται ότι είναι αποφασιστικής σημασίας να μην επιτρέψουμε να αυξηθεί αυτή η κλιμάκωση», τόνισε σημειώνοντας ότι «η έκκληση απευθύνεται ιδιαίτερα στην Τεχεράνη».

Η Κραμπ Καρενμπάουερ επανέλαβε ότι από τα πλήγματα αυτά δεν τραυματίστηκαν Γερμανοί στρατιώτες και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρισκόταν σε στενή επικοινωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας με το Πεντάγωνο.

ΗΑΕ: Ζωτικής σημασίας η υποχώρηση των «ανησυχητικών» εντάσεων στην περιοχή

Είναι ζωτικής σημασίας να υποχωρήσουν οι «ανησυχητικές» εντάσεις στην περιοχή, υπογράμμισε από την πλευρά του υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άνουαρ Γκάργκας

«Μια αποκλιμάκωση είναι τόσο συνετή όσο και απαραίτητη. Αυτό που πρέπει να ακολουθήσει είναι ένα πολιτικό μονοπάτι προς την σταθερότητα, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή