Αποχωρεί από το Ιράκ ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός κατά του ΙΚ

Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 22:53
UPD:22:55
REUTERS/AZAD LASHKARI
A- A A+

Την αποχώρησή του από το Ιράκ ανακοίνωσε ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους και θα ανατοποθετήσει τις δυνάμεις του τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σύμφωνα με επιστολή, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ενημέρωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν «την κυρίαρχη απόφαση σας να διατάξετε την αναχώρησή μας».

Την αυθεντικότητα της επιστολής επιβεβαίωσε στο Reuters πηγή του ιρακινού στρατού.

Χθες, το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για τη διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου το οποίο συνδρίασε χθες εκτάκτως στη Βαγδάτη.

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν διοικητής μιας ιρακινής πολιτοφυλακής Καΐς αλ Χαζάλι, δήλωσε από την πλευρά του ότι αν οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν φύγουν από το Ιράκ θα θεωρηθούν δύναμη κατοχής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή