«Ανησυχία» του Φόρεϊν Όφις για την καταδίκη της Βρετανίδας από το κυπριακό δικαστήριο

Αμφιβολίες «για τις εγγυήσεις δίκαιης δίκης»
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 11:05
UPD:11:15
www.sigmalive.com
A- A A+

«Σοβαρές ανησυχίες» για το κατά πόσο διεξήχθη με δίκαιο τρόπο η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας, η οποία καταδικάστηκε για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης έπειτα από ψευδή καταγγελία βιασμού από 12 Ισραηλινούς τον περασμένο Ιούλιο, στην Αγία Νάπα, εξέφρασε το Φόρεϊν Όφις. 

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «σοβαρά ανήσυχο για τις εγγυήσεις δίκαιης δίκης» στη «βαθιά λυπηρή υπόθεση» της νεαρής υπηκόου του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θα εγείρει το ζήτημα με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές.

Η νεαρή Βρετανίδα υποστηρίζει ότι άλλαξε την κατάθεσή της κάτω από την πίεση της αστυνομίας στη διάρκεια επίπονης ανάκρισης και χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αλλά οι εισαγγελείς και το δικαστήριο απέρριψαν τον ισχυρισμό της. Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι αρνούνται την κατηγορία, αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από 10 ημέρες.

Ο Μάικλ Πόλακ, δικηγόρος και μέλος της νομικής ομάδας υπεράσπισης και διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης Βρετανών κατηγορουμένων στο εξωτερικό Justice Abroad, δήλωσε στο BBC ότι το δικαστήριο βασίστηκε για να αποφασίσει σε δήλωση ανάκλησης της αρχικής καταγγελίας βιασμού η οποία υπογράφηκε από τη 19χρονη δίχως την παρουσία δικηγόρου. Κατά τον κ. Πόλακ αυτό συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης, ο Πόλακ, επέκρινε τον χειρισμό της υπόθεσης από τον Κύπριο δικαστή, καθώς αρνήθηκε να ακούσει τις αποδείξεις για το αν υπήρξε όντως βιασμός ή όχι. Η νομική ομάδα σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν με νόημα ότι το Φόρεϊν Όφις δεν συνηθίζει να κάνει παρεμβάσεις σε δικαστικές υποθέσεις ξένων χωρών και μάλιστα δημοσίως.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή