Μετά τις ΗΠΑ αποκαλυπτήρια για Πρόεδρο Δημοκρατίας και εκλογικό νόμο

Ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τα κόμματα να στηρίξουν δύο συναινετικές λύσεις, αλλιώς θα προχωρήσει με τις 158 ψήφους της Ν.Δ.
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 10:48
UPD:11:01
Menelaos Myrillas / SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Λίγη ώρα μετά τους χρησμούς προς τους δημοσιογράφους στο γιορτινό γεύμα για ανταλλαγή ευχών και χαλαρή κουβέντα για το πρόσωπο που θα επιλέξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης ήταν το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης επίσης είπε χθες ότι θα είναι πρόταση κοντά σε αυτές που έχει ακούσει -εννοώντας κυρίως την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής- και επιβεβαίωσε ότι το μπόνους στο πρώτο κόμμα θα είναι μικρότερο από αυτό του ισχύοντος νόμου και θα συνδέεται με το ποσοστό του. 

Το σχέδιο προβλέπει μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πακέτο με τον νέο εκλογικό νόμο, καλώντας τα κόμματα να στηρίξουν δύο συναινετικές λύσεις. Αλλιώς, όπως είπε και χθες, θα προχωρήσει με τις 158 ψήφους που διαθέτει η κοινοβουλευτική  πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Στο επιτελείο του Μαξίμου βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να υποδεικνύει με επιθετικό τρόπο την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και να εμπλέκει την πορεία των εθνικών θεμάτων στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. 

Θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να επιβάλει στον κ. Μητσοτάκη την επιλογή Παυλόπουλου, τον οποίο ψήφισε ως κυβέρνηση Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή υπολογίζει ότι με άλλη επιλογή θα έχει μεγάλα προβλήματα πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της όποιας στάσης του, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Εκτιμούν δε ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι είτε ο πρωθυπουργός επιλέξει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου, είτε προτείνει κάποιο άλλο πρόσωπο, θα είναι εκείνος που θα πρέπει να εξηγήσει στην ελληνική κοινή γνώμη τη στάση του, την οποία από τώρα προβλέπουν ότι θα είναι αρνητική.

Υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δηλώσει πολιτικό «παρών», επειδή έχει χάσει πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και επειδή δεν επιθυμεί να εμφανίζεται ότι συναινεί με την κυβέρνηση. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ακόμα και στα εθνικά θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία διαφορετική πρόταση για κανένα θέμα, συντηρεί υψηλούς τόνους και ακραία ρητορική για να δείχνει στους ψηφοφόρους και το ακροατήριό του ότι αντιπολιτεύεται σκληρά. 

Σημειώνουν πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος στο πλαίσιο της εθνικής συναίνεσης -στην οποία πραγματικά πιστεύει και θα επιδιώξει τόσο στην προεδρική εκλογή όσο και στην πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο- να εμφανίζεται ότι παρεκκλίνει της πορείας του ή χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκηνή.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως πακέτο τις προτάσεις για την προεδρική εκλογή και την αλλαγή του νέου εκλογικού νόμου στην εσωτερική ατζέντα, ελπίζοντας ότι με αυτήν την τακτική θα μειώσει τις πιθανότητες να επικρατήσουν οι τακτικοί ελιγμοί και τα κόλπα, έναντι της ουσίας.

Διαβεβαιώνουν ότι η πρόταση Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι τέτοια που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα θα έρθουν σε δύσκολη θέση αν δεν την στηρίξουν, έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης που θέλει συναινέσεις.

Για τον νέο εκλογικό νόμο, θεωρούν ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δεν θα στηρίξουν την πρόταση που θα καταργεί την απλή αναλογική -όχι ως μπλοκ αλλά μεμονωμένα όπως σημειώνουν- αν και θεωρούν ότι υπάρχουν φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι ένα κόμμα εξουσίας θα έπρεπε να δει διαφορετικά την κυβερνητική πρόταση. Προσβλέπουν στη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής και τηρούν στάση αναμονής έναντι της Ελληνικής Λύσης.  

Σε κάθε περίπτωση, λένε ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει, ακόμα και αν δε συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που χρειάζονται για να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή η επιμονή είναι που κάνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020 για να «κάψει» νωρίς την απλή αναλογική και να πάει άμεσα σε επαναληπτικές εκλογές με τον νέο νόμο.

Και δεν πιστεύουν τον πρωθυπουργό που το τελευταίο διάστημα όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023. Γι' αυτό και προσπαθούν να ενισχύσουν την προοπτική συγκρότησης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΜέΡΑ 25, ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν έχει ανταποκριθεί ως τώρα στο κάλεσμα Τσίπρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή