Κυβέρνηση: Σπριντ σε 10+1 μέτωπα

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 14:44
UPD:14:49
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα μπαράζ επαφών μέσα στον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου δίνει βαρύτητα σε δέκα «μέτωπα» που συνδέονται με την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Η μάχη για τα πλεονάσματα ξεκινά εκτός συνόρων και ταυτόχρονα ένα... σπριντ νομοσχεδίων δίνει το κυβερνητικό στίγμα εντός συνόρων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ένας μαραθώνιος διπλωματικών επαφών, με στόχο τη σφυρηλάτηση ισχυρών συμμαχιών μπροστά και στην τουρκική προκλητικότητα. Στις 2 Ιανουαρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα υπογράψει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, ενώ στη συνέχεια θα υπογράψει και η Ιταλία. Στις 7 Ιανουαρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε μία συνάντηση με βαρύνουσα σημασία για τα εθνικά θέματα αλλά και την οικονομία. Στις 29 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα έχει ένα τετ α τετ με τον Εμ. Μακρόν στο Παρίσι, τον Απρίλιο θα βρεθεί στο Πεκίνο, ενώ είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί την άνοιξη και με τον Βλ. Πούτιν στη Μόσχα.

Χθες, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτε, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί, αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για τις διερευνητικές επαφές και για πολιτικό διάλογο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη».

Παράλληλα με τον διπλωματικό μαραθώνιο για τα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση με δέκα κινήσεις θέλει να δώσει ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Ειδικότερα:

Πλεονάσματα

1. Το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα τεθεί στο Eurogroup η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2021. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η μείωση του κόστους δανεισμού και η θετική πορεία της οικονομίας βοηθούν στην επίτευξη του στόχου. Παράλληλα δίνεται βαρύτητα στο επενδυτικό πεδίο, με στόχο να τρέξουν μέσα στη νέα χρονιά μεγάλα επενδυτικά projects (όπως το Ελληνικό).

Νέο ασφαλιστικό

2. Μέσα στον χειμώνα θα έχει ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς (θα υπάρχουν έξι συν μία κατηγορίες), αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, αύξηση στις επικουρικές συντάξεις κ.ά.

Πορείες

3. Η νέα κοινοβουλευτική χρονιά θα ξεκινήσει με την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις πορείες.

Συνδικαλιστικός νόμος

4. Έρχεται αλλαγή του λεγόμενου «συνδικαλιστικού νόμου», που ψηφίστηκε το 1982. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει διάλογος με τα κόμματα.

Δημόσια υγεία

5. Νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή για τη δημόσια υγεία. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με πιλοτικές εφαρμογές σε 3 νοσοκομεία.

Αλλαγές στα ΑΕΙ

6. Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων θα υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση.

Ακίνητα

7. Διπλή θα είναι η παρέμβαση όσον αφορά τα ακίνητα. «Πρεμιέρα» θα κάνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ενώ θα ακολουθήσει νέος γύρος μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

Εισφορά αλληλεγγύης

8. Παρεμβάσεις θα γίνουν και στο φορολογικό «μέτωπο» και η αρχή θα γίνει από τη σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Πράσινη» ανάπτυξη

9. Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι τα ζητήματα της «πράσινης ανάπτυξης». Στις αρχές του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Διεθνής Διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά. Στόχος είναι να κλείσουν όλες οι ρυπογόνες και κοστοβόρες λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028 και οι περισσότερες θα κλείσουν μέχρι το 2023.

Προσφυγικό

10. Μία από τις βασικότερες προκλήσεις της κυβέρνησης είναι και το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Τη νέα χρονιά θα διαπιστωθεί και η αποτελεσματικότητα μιας σειράς μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και υλοποιούνται σταδιακά (από αλλαγές στο σύστημα χορήγησης ασύλου ως κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή