Iαπωνία - Ν. Κορέα: Διμερείς συνομιλίες για πρώτη φορά έπειτα από 15 μήνες

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2019 08:46
UPD:08:47
REUTERS/ISSEI KATO
A- A A+

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Άμπε, κάλεσε χθες τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, να κάνει βήματα για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο των πρώτων διμερών συνομιλιών μεταξύ Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας έπειτα από 15 μήνες.

Στο πλαίσιο τριμερούς συνόδου, με συμμετοχή και της Κίνας, ο πρωθυπουργός Άμπε έστιλε μήνυμα προς τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κεκιάγκ, ότι δνε θα υπάρξει πραγματική βελτώση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χωρίς σταθερότητα στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. 

Οι δύο ηγέτες είχαν διμερή συνάντηση στην κινεζική πόλη Τσεγκντού, στο περιθώριο τριμερούς συνόδου με τη Νότια Κορέα. Ο Άμπε κάλεσε επίσης τον Λι να άρει άμεσα τους περιορισμούς στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Νότιο Κορέα, οι διμερείς συνομιλίες αποτελούν ένδειξη προσπαθειών για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και συμμάχων των ΗΠΑ. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος τόνισαν κατά τη συνάντησή τους στην ΚΙίνα, την ανάγκη βελτίωσης των δεσμών, μετά το χειρότερο κλίμα έντασης μεταξύ Τόκιο και Σεούλ των τελευταίων δεκαετιών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή