Η Κομισιόν καλεί τη Γερμανία να μοιραστεί με την Ελλάδα το βάρος των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 12:23
UPD:12:31
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Έκκληση στη Γερμανία να υποδεχτεί παιδιά από τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η γερμανική κυβέρνηση απαντά πως η λύση πρέπει να είναι ευρωαϊκή.

«Η Κομισιόν ανησυχεί για τη δύσκολη κατάσταση για τους ασυνόδευτους ανήλικους στην Ελλάδα και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νησιά όπου καταγράφεται οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού και τις ιδιαίτερες προκλήσεις στα κέντρα υποδοχής», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Σχετικά με τους περισσότερους από 5.000 ανηλίκους, η Κομισιόν έχει καλέσει επανειλημμένα τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν τη μετεγκατάστασή τους από την Ελλάδα, σε εθελοντική βάση, με χρήματα τα οποία προσφέρει Κομισιόν», πρόσθεσε για να σημειώσει ωστόσο ότι η «η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε για τον σκοπό αυτό η Ελλάδα τον Οκτώβριο, η οποία υποστηρίζεται από την Επιτροπή, έχει μέχρι στιγμής περιορισμένη ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη».

Η έκκληση της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ κάλεσε από την πλευρά του τον κυβερνητικό συνασπισμό να δεχτεί ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.

«Η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των ανθρώπων, ιδιαιτέρως των παιδιών. Η Γερμανία και άλλα κράτη, μέσω της Διαδικασίας του Δουβλίνου, υποδέχονται ανηλίκους από την Ελλάδα, αλλά το θέμα εδώ είναι να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Δεν μπορεί η Γερμανία να το κάνει μόνη της», απάντησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στη  Süddeutsche Zeitung ότι το Βερολίνο ήδη βοηθάει πολύ την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει τα άλλα κράτη -έλη της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος της υποδοχής των ασυνόδευτων ανήλικων, ωστόσο σημειώνει πως μόλις μία χώρα ανταποκρίθηκε στην έκκληση αυτή μέχρι σήμερα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε επίσης από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να βοηθήσουν στη μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών και να διευκολύνουν την επανένωση των οικογενειών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο και στην Κω έχουν καταγραφεί 1.922 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες (ως την 20ή Δεκεμβρίου). Το 9% είναι κάτω των 14 ετών και το 92% αγόρια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από DPA

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή