Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2007 20:05

A- A A+

Μετά από τέσσερις πολέμους τα Βαλκάνια απειλούνται με νέα κρίση; Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου; Τι θα γίνει εάν η Σερβία κλείσει τα σύνορά της στο Κοσσυφοπέδιο; Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη εάν η Ρωσία "μπλοκάρει" στο Συμβούλιο Ασφαλείας την αναγνώριση της ανεξαρτησίας; Θα αντικατασταθούν οι δυνάμεις της KFOR από την αποστολή της Ε.Ε.;

Ο Βρετανός βαλκανολόγος, Tim Judah, περιγράφει το πιο πιθανό σενάριο: "Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, θα κηρύξει λήξασα την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο και θα χαιρετίσει την ανάληψη της σχετικής αποστολής από την Ε.Ε., κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης του Κοσόβου. Και αυτό μολονότι θα παραμένει σε ισχύ η απόφαση 1224. Υπάρχουν τόσα πολλά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που παραμένουν εδώ και χρόνια σε ισχύ. Σε αυτά θα κάνει παρέα και το 1224 ως ένα ψήφισμα από το παρελθόν", λέει ο Βρετανός επιστήμονας.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει την άρση της απόφασης 1224 από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Κίνα και Ρωσία όμως, αρνούνται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Το πιο πιθανό είναι το Κοσσυφοπέδιο να αποκτήσει το διεθνές καθεστώς της Ταϊβάν, εκτιμά ο Wim van Moeurs από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Επιστήμης του Μονάχου.

"Η Ταϊβάν ζει εδώ και 50 χρόνια με το καθεστώς αυτό. Να είναι δηλαδή ανεξάρτητη, αλλά να μην είναι αναγνωρισμένη από κανέναν. Η περίπτωση μιας όχι απόλυτα σαφούς ανεξαρτησίας, δεν είναι άγνωστη στην παγκόσμια ιστορία", τονίζει ο κ. van Moeurs.

Ποιες συνέπειες θα έχει όμως η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου σε άλλες περιοχές του κόσμου, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα; Για παράδειγμα στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τι θα κάνουν οι Σέρβοι της Βοσνίας και οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ; Ο Vladimir Gligorov καθηγητής Οικονομίας από την ΠΓΔΜ που ζει στη Βιένη, λέει σχετικά: "Δεν πιστεύω ότι θα προκύψει απόσχιση, ωστόσο συνιστά πρόβλημα για τα Σκόπια το γεγονός, ότι η αλβανική μειονότητα είναι μεγάλη. Εάν η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου πραγματοποιηθεί χωρίς συγκρούσεις και εντάσεις, τότε θα είναι θετική η εξέλιξη στην ΠΓΔΜ. Επίσης δεν πιστεύω ότι η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα αποσχισθεί από τη χώρα αυτή. Προφανώς η συνεννόηση και η συνεργασία να είναι στο μέλλον δυσκολότερη, αλλά η χώρα δεν θα διαλυθεί", τονίζει ο κ. Gligorov.

Διαφορετικές εκτιμήσεις κάνουν οι λονδρέζικοι " Τάϊμς", που αναφέρουν, ότι η ενδεχόμενη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα εξαναγκάσει τις άλλες χώρες να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, πράγμα που μπορεί να αφυπνίσει τις βαλκανικές έριδες που ακολούθησαν μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή