Βρετανία: Εκκλήσεις για βοήθεια σε χριστουγεννιάτικες κάρτες made in China

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 15:26
UPD:15:28
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η υπόθεση με τις χριστουγεννιάτικες κάρτες made in China, μετά το χθεσινό δημοσίευμα των «Sunday Times», σύμφωνα με το οποίο στα χέρια 6χρονου κοριτσιού έπεσε κάρτα με μήνυμα από κρατούμενους σε φυλακή της Κίνας.

«Είμαστε ξένοι κρατούμενοι στη φυλακή Κινγκπού της Σανγκάης. Αναγκασμένοι να εργαζόμαστε παρά τη θέλησή μας. Παρακαλούμε βοηθήστε μας και ενημερώστε οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραφε η χριστουγεννιάτικη κάρτα, την οποία το κορίτσι αγόρασε από το σούπερ μάρκετ Tesco.

Οι «Times» του Λονδίνου αναφέρουν επίσης ότι το μήνυμα στην κάρτα καλούσε όποιον το έβρισκε να επικοινωνήσει με τον Πίτερ Χάμφρεϊ, πρώην δημοσιογράφο ο οποίος συνελήφθη το καλοκαίρι του 2013 στην Κίνα και τον Αύγουστο του 2014 καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας περί ιδιωτικής ζωής.

Η οικογένεια επικοινώνησε με τον Χάμφρεϊ μέσω του Linkedin, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με πρώην κρατουμένους που του επιβεβαίωσαν ότι τρόφιμοι αναγκάζονται σε υποχρεωτική εργασία.

Εργοστάσιο στην Κίνα ωστόσο αρνήθηκε ότι γίνεται υποχρεωτική εργασία στις εγκαταστάσεις του. Ειδικότερα, το εργοστάσιο το οποίο προμήθευε με χριστουγεννιάτικες κάρτες το βρετανικού σούπερ μάρκετ, το Zhejiang Yunguang Printing, δήλωσε στους «Global Times» ότι ουδέποτε χρσηιμοποίησε τέτοιου είδους πρακτικές. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έκανε λόγο για «φάρσα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή