«Μονόδρομος η αποκρατικοποίηση των Ο.Α.»

Κόντρα στη Βουλή
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2007 12:31
UPD:20:37
A- A A+

Μονόδρομο χαρακτήρισε την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως αν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές δεν είναι καθαρές βαρών, ΔΕΝ αποκρατικοποιούνται.

Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε μονόδρομο την αποκρατικοποίηση γιατί, όπως είπε, έτσι συμβαίνει σ’ όλη την Ευρώπη. «Η Ολυμπιακή έχει σήμερα δομικά προβλήματα. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες είναι αποκρατικοποιημένες. Μοναδικό παράδειγμα σ’ όλη την Ευρώπη που είναι ολοκληρωτικά ελεγχόμενη από το κράτος, είναι η Ολυμπιακή», παρατήρησε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η Ολυμπιακή έχει τεράστια συσσωρευμένα χρέη, που σήμερα ανέρχονται σε 2,5 δισ., με νομικές συνέπειες, καθώς δεν μπορεί να πουληθεί».

Πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και αναφορικά με τα προβλήματα στην αποκρατικοποίηση της εταιρείας σημείωσε: «Επί ΠΑΣΟΚ έγιναν τέσσερις προσπάθειες αποκρατικοποίησης που απέτυχαν». Εγιναν προσπάθειες εξυγίανσης, δεν είχαν όμως το αποτέλεσμα που ήθελε η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός και ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνηση είναι να μην κλείσει την εταιρεία γιατί θα υπάρχει μονοπώλιο, κάτι που δεν επιθυμεί.

Ο υπουργός Μεταφορών πρόταξε τη λύση της διάδοχης κατάστασης με την «Πάνθεον». Η «Πάνθεον» μπορεί να είναι ένα από τα νομική κελύφη, σημείωσε.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Ολυμπιακή θα πετάει μέχρι τη λύση της επόμενης μέρας και με χρονικό ορίζοντα για τη λύση το 2008, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι κανείς εργαζόμενος της εταιρείας δε θα χάσει του δουλειά του. Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι όσοι εργαζόμενοι δεν θα απορροφηθούν στο νέο σχήμα θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ μετάταξης σε άλλη υπηρεσία ή εθελουσίας εξόδου.

Υψηλοί τόνοι και στη Βουλή

Τη λύση της δημιουργίας νέας εταιρείας, στην οποία θα μεταφερθούν το όνομα, το σήμα, τα slots και το σύνολο των δραστηριοτήτων της Ολυμπιακής, ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη, του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Χ. Τσιόκα και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδη.

«Η σωτηρία της Ολυμπιακής με τη μορφή που έχει σήμερα, είναι ιδιαιτέρως απίθανη, το εναλλακτικό σενάριο είναι να κλείσει η εταιρεία και να ανοίξει μία νέα την επόμενη μέρα, απαλλαγμένη από τα χρέη των Ο.Α.», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε: «Θέλουμε μια Ολυμπιακή υγιή, χωρίς ελλείμματα και χωρίς προβλήματα. Θα συνεργαστούμε τόσο με την Κομισιόν, όσο και με τους εργαζομένους, για να βρεθεί λύση».

«Η κυβέρνησή σας ήθελε από την πρώτη στιγμή να κλείσει την Ολυμπιακή, οι διοικήσεις σας, μετά το 2004, οδήγησαν στην εκτίναξη των ελλειμμάτων της εταιρίας», απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ενώ ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., ¶δωνις Γεωργιάδης, κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία από τον Πρωθυπουργό, να κλείσει την Ολυμπιακή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες στις νέες διοικήσεις της Ολυμπιακής για μισθώσεις αεροσκαφών που οδήγησαν σε δυσχερέστερη οικονομική θέση την εταιρεία και τόνισε ότι ο Επίτροπος Μπαρό θα πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις των ελληνικών διαιτητικών δικαστηρίων για το συμψηφισμό των χρεών της Ολυμπιακής με τις οφειλές του Δημοσίου προς αυτή. «Η απόφασή σας ήταν να κλείσετε την Ολυμπιακή από την πρώτη στιγμή και θα κάνουμε ότι μπορούμε να μην σας το επιτρέψουμε», παρατήρησε ο κ. Καστανίδης απευθυνόμενος στον υπουργό Μεταφορών.

«Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες γίνονται με κανόνες και όχι με κουτσαβακισμούς και μαγκιές», αντέτεινε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές δεν βλέπουν τις αποφάσεις των εδώ διαιτητικών δικαστηρίων αλλά το τι θα πει η Κομισιόν. «Φοβούνται να μην πέσουν τα χρέη της στο κεφάλι τους, γι’ αυτό δεν αγοράζουν», είπε.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής προκαλούν αντιδράσεις και μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/12/07/1449250.htm .

ΟΣΠΑ: Θα κρατήσουμε ανοιχτή την Ολυμπιακή

Δεν έγινε διάλογος, έχουμε επιφυλάξεις για την ενημέρωση που μας έκανε ο υπουργός Μεταφορών, θεωρούμε απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού να παρέμβει σε αυτό το κρίσιμο θέμα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μανώλης Πατέστος μετά τη συνάντηση με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. «Θα την κρατήσουμε ανοιχτή την Ολυμπιακή» υπογράμμισε.

Στις 21:30 ο υπουργός Μεταφορών θα έχει συνάντηση με την Ένωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ.

Εν τω μεταξύ ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Μεταφορών, όπου μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν συγκέντρωση για την Ολυμπιακή. Οι διαδηλωτές επεχείρησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά τους απώθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή