Από την έντυπη έκδοση
Tου Φάνη Ζώη
[email protected]
Μήνυμα στους επιχειρηματίες ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, προτρέποντας να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ, με τίτλο: «4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία της βιομηχανικής αναζωογόνησης που δεν πρέπει να χαθεί», τονίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.
Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, χαρακτήρισε το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας απαραίτητο και δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν από την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να επενδύσουν.
«Έχουμε έρθει για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Θα θέσουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στους πολίτες στο τέλος της τετραετίας διεκδικώντας την επανεκλογή μας στο τέλος του 2023» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν έγιναν πολύ καλύτερες.
Προσαρμόστηκαν σε μία κρίση που συρρίκνωσε την ελληνική αγορά και άρα αναγκάστηκαν να στραφούν περισσότερο στις εξαγωγές και να γίνουν ανταγωνιστικές. Γι' αυτό έχουμε και μία βάση επιχειρήσεων πάνω στις οποίες μπορούμε να πατήσουμε για να κάνουμε το επόμενο μεγάλο άλμα».
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα τη Βρετανία και τις πολιτικές της κυβέρνησής του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι «έχουμε δουλέψει πολύ με την Εσθονία στα ζητήματα της ψηφιακής ταυτότητας. Ένα έργο που θα προκηρυχθεί ακόμα και πριν το τέλος του έτους.
Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ελλάδας μας επιτρέπουν να χαράξουμε ένα δικό μας δρόμο, ο οποίος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζει δύο κεντρικές σταθερές. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτοί οι δύο πυλώνες πρέπει να είναι στο κέντρο κάθε αναπτυξιακής πολιτικής».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε στη ρητορική του τη «συμφωνία αλήθειας» με τους επιχειρηματίες και τους κάλεσε να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό. «Είχα πει προεκλογικά και τηρώ τις δεσμεύσεις μου ότι πρέπει να συνάψουμε μία συμφωνία αλήθειας. Μειώνουμε φόρους, απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα μειώσουμε το 2020 την επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία, ξεκινώντας με την εισφορά αλληλεγγύης και την πρώτη φάση μείωσης των εργοδοτικών εισφορών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Οι επιχειρήσεις πρέπει να μεγαλώσουν»
Ταυτόχρονα, όμως, κάλεσε τους επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σημειώνοντας: «Θα πω κάτι το οποίο δεν το είχα εντάξει στο προεκλογικό μου λεξιλόγιο πολύ έντονα και αυτό αφορά τις δικές σας υποχρεώσεις ως επιχειρηματίες. Πρέπει να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και αν δεν μπορούν να μεγαλώσουν μόνες τους πρέπει να μεγαλώσουν με συγχωνεύσεις. Είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο μετασχηματισμός χρειάζεται ανθρώπους και εξειδικευμένο προσωπικό που κοστίζει σε μία επιχείρηση.
Είναι μία επένδυση που πρέπει να γίνει. Αυτές οι υποχρεώσεις είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από μία άλλη κουλτούρα για το πώς θα προσαρμοστείτε σε αυτά τα δεδομένα. Σίγουρα θα δώσουμε πρόσθετα φορολογικά κίνητρα. Μπορούμε να δούμε το ζήτημα των υπεραποσβέσεων με μία πιο τολμηρή θεώρηση» ανέφερε και έφερε στο προσκήνιο το δίπτυχο «καλύτερη φορολόγηση-μικρότερες εισφορές» για τη μισθωτή εργασία.