Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ να παραπέμψει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2020. Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Γερουσίας, η οποία θα κληθεί τον Ιανουάριο να αποφασίσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να παραιτηθεί.
Κάτι το οποίο θεωρείται απίθανο, με δεδομένο ότι η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Στη χθεσινή ψηφοφορία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν με βάση την κομματική γραμμή, υπέρ της παραπομπής οι πρώτοι, κατά οι δεύτεροι.
Η επίρριψη μάλιστα της ευθύνης για την παραπομπή στη «ριζοσπαστική αριστερά» διευκολύνει τον Τραμπ να κινητοποιήσει τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του. Η εκλογή Τραμπ δεν ήταν μια απλή εναλλαγή εξουσίας «συντηρητικών-προοδευτικών», αλλά ανέδειξε στο προσκήνιο τη βαθιά αντιδραστική Αμερική των λευκών εθνικιστών, οι οργανώσεις των οποίων άλλωστε είχαν στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητά του.
Το παράδοξο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραπέμπεται για «ήσσονος σημασίας» ζήτημα, τις πιέσεις προς τον Ουκρανό πρόεδρο να ψάξει για άπλυτα του Μπάιντεν στην Ουκρανία, παρά για την επικίνδυνη από την πρώτη στιγμή συμπεριφορά του προς τους αμερικανικούς θεσμούς.
Ο Τραμπ αγνόησε για παράδειγμα το Κογκρέσο και τα συνταγματικά όρια προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, στο πλαίσιο της ακραίας αντιμεταναστευτικής ατζέντας του. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να παραδώσει εύκολα τα όπλα. Σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς, που επικεντρώνονται κυρίως στην κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Τραμπ άρχισε ήδη να κινητοποιεί το δικό του «πεζοδρόμιο», που θεωρεί την παραπομπή συνωμοσία των «ελίτ» και των φιλελεύθερων «αριστερών» της Νέας Υόρκης.
Σε προχθεσινοβραδινή συγκέντρωση των οπαδών του στο Μίσιγκαν, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής μετά την παραπομπή, ο Αμερικανός πρόεδρος κόμπαζε: «Δεν κάναμε τίποτα το κακό. Έχουμε τεράστια υποστήριξη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα». Πριν από την παραπομπή είχε κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς για «πραξικόπημα», ενώ παλιότερα είχε χαρακτηρίσει «εμφύλιο πόλεμο» την όλη διαδικασία.
Με δεδομένη την ακραία αυτή ρητορική, η πόλωση αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η παραπομπή Τραμπ, ούτως ή άλλως, δεν είναι παρά μία ακόμη ψηφίδα στο σκηνικό διεθνούς πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που προοιωνίζεται το νέο έτος.