Οι θεσμοί σε ρόλο αυστηρού δασκάλου

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 07:00
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

 

 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Περιορισμοί οι οποίοι αυτονόητα δεν θα έπρεπε να υφίστανται, μετά την έξοδο από το μνημόνια και τις τόσες περιπέτειες που πέρασε η χώρα, εντούτοις υπάρχουν και οι όποιες προσπάθειες για να αρθούν, εμπλέκονται σε ένα ιδιότυπο και ανεξήγητο γραφειοκρατικό καθεστώς. Δύο παραδείγματα.

Πρώτον, το ελληνικό αίτημα που διατυπώθηκε το καλοκαίρι του 2018 για την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν ακριβό επιτόκιο, 4% - 5,5% και η πρόωρη εξόφλησή τους σημαίνει εξοικονόμηση τόκων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, σε μια περίοδο που μετά τη μακρόχρονη κρίση έχει αυξημένες ανάγκες.

Η Ελλάδα ζητούσε το απολύτως λογικό. Να προεξοφλήσει ένα τμήμα των συγκεκριμένων δανείων για να μειώσει τις πληρωμές τόκων. Παρ’ όλα αυτά, όμως, για να εγκριθεί το συγκεκριμένο αίτημα από τους θεσμούς και να υλοποιηθεί πέρασαν περισσότεροι από 15 μήνες.

Τώρα, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ, Χρ. Σταϊκούρας, η Ελλάδα θα υποβάλει νέο αίτημα και περιμένουμε την ταχύτητα αντίδρασης των θεσμών. Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί το όριο των αγορών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για μία από τις πολλές κληρονομιές των μνημονίων, που δεν επιτρέπει ακόμη στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν όσα ελληνικά ομόλογα επιθυμούν.

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από τον Αύγουστο του 2018, αλλά ακόμη εκκρεμεί η αποδοχή του από την ΕΚΤ. Προχθές η Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα αρθούν οι περιορισμοί, πιθανότατα στις αρχές του 2020. Όμως, οι συγκεκριμένοι περιορισμοί θα μπορούσαν να είχαν αρθεί νωρίτερα, λίγο μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018.

Έτσι στο 15μηνο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να είχαν επωφεληθεί από το «πάρτι» που στήθηκε στα ελληνικά ομόλογα, όταν η απόδοση του 10ετούς από το 4,5% βρέθηκε στο 1,40%. Οι ελληνικές τράπεζες κρατήθηκαν έξω από τη διαδικασία αυτή και έχασαν σημαντικά κέρδη, τα οποία θα αποκόμιζαν εάν απλά είχαν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα του ελληνικού κράτους. Έχασαν όμως την ευκαιρία λόγω της ανεξήγητης τιμωρητικής στάσης της ΕΚΤ, η οποία θα επανορθώσει, αλλά αφού το πάρτι των ομολόγων φτάνει στο τέλος του.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή