Μόσχα: Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου

Ετοιμο για αναγνώριση δηλώνει το Λονδίνο
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007 11:48
UPD:12:32
A- A A+

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ στα δυτικά κράτη ότι η αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στα Βαλκάνια και τον υπόλοιπο κόσμο, απηύθυνε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο εκπρόσωπος των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου ανακοίνωσε σήμερα πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα γίνει πολύ νωρίτερα από τον ερχόμενο Μάιο.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η αναγνώριση μίας τέτοιας ανεξαρτησίας δεν θα είναι χωρίς συνέπειες», τόνισε ο κ. Λαβρόφ μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη Λευκωσία, και πρόσθεσε:

«Θα δημιουργήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση σε όλα τα Βαλκάνια και άλλες περιοχές του κόσμου».

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι το μόνο αρμόδιο για να λάβει απόφαση για το Κόσοβο είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε άλλη, μονομερής κίνηση θα είναι αντίθετη με το Ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ και δεν θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Τόνισε δε ότι η υπονόμευση αυτού του Ψηφίσματος θα είναι πολύ επικίνδυνη και πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό σε καμία περίπτωση.

Κοντά στη διαμόρφωση κοινής θέσης, ως προς το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου, βρίσκονται οι ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/12/10/1450222.htm .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, δήλωσε ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης –εκτός από μία- είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν και ο Καρλ Μπιλντ δεν προσδιόρισε ποια είναι η χώρα που εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, δήλωσε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να έχει «τεράστιο πρόβλημα» να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Το Λονδίνο έτοιμο να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο

Αντιθέτως, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, καλώντας παράλληλα την Ευρώπη να «δείξει το δρόμο» ώστε να αποφευχθούν οι βιαιότητες της δεκαετίας του ’90.

Ερωτηθείς αν η Βρετανία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, ο κ. Μίλιμπαντ μιλώντας στο BBC-4 απάντησε: «Η απάντηση είναι “ναι”», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα και ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το πολιτικό καθεστώς της επαρχίας προβλέπει μία ανεξαρτησία υπό επιτήρηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή