Το Ισραήλ διαβεβαιώνει τη Λευκωσία ότι δεν έχει αλλάξει προσέγγιση στον Eastmed

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 08:47
UPD:13:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
A- A A+

Διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία δίνει το Ισραήλ σ’ ό,τι αφορά την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με την ισραηλινή πλευρά, συζητήθηκαν σε έκταση οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

 Από την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με την ισραηλινή πλευρά προκύπτει ότι η τουρκική κίνηση και ο έμμεσος εκβιασμός ήταν αντίδραση στην κριτική του Ισραήλ προς την Τουρκία για τη συμφωνία με τη Λιβύη. Ήθελε η Άγκυρα να στείλει το μήνυμα πως σύμφωνα με τους δικούς της σχεδιασμούς και αποφάσεις δεν μπορεί να περάσει ο αγωγός EastMed από τα «τουρκικά ύδατα». Με την Άγκυρα να προσφέρει μιας μορφής εναλλακτική λύση τη δημιουργία αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία.

Η ισραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δίνει στη Λευκωσία, ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί και δεν τίθεται θέμα δημιουργίας αγωγού προς την Τουρκία. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει αλλάξει την προσέγγισή του σ’ ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed.

Το περιστατικό και το δημοσίευμα της Jerusalem Post

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, πριν από δεκαπέντε μέρες, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανάγκασε το ισραηλινό ερευνητικό σκάφος «Bat Galim» που ανήκει στο Ισραηλινό Ωκεανογραφικό Ερευνητικό Ινστιτούτο και εποπτεύεται από το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ να απομακρυνθεί από την κυπριακή ΑΟΖ. Το δημοσίευμα επικαλείται Ισραηλινούς ανώτερους αξιωματούχους και αναφέρει ότι το σκάφος έπλεε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφέροντας ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και Κύπριο γεωλόγο.

Ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης επιβεβαίωσε ότι πράγματι στις 18 Νοεμβρίου ένα τουρκικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού κάλεσε ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος, να αποχωρήσει από περιοχή στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, δεν επρόκειτο για «θερμό επεισόδιο».

Ο καπετάνιος του ισραηλινού ερευνητικού, το οποίο λειτουργούσε με βάση οδηγίες από το Πανεπιστήμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ, αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα σε άλλη περιοχή και ενημέρωσε τις κυπριακές Αρχές. Επιβεβαίωσε δε ότι στο σκάφος του «Μπεν Γκουριόν» επέβαινε και ο Κύπριος γεωλόγος, καθηκόντως από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ο υπουργός Άμυνας επέμεινε στο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με άλλο σημείο του δημοσιεύματος που ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά συνόδευσαν ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ ως απάντηση στην παρεμπόδιση της 18ης Νοεμβρίου.

Η προβολή του όλου θέματος από ισραηλινής πλευράς ερμηνεύεται και ως μια πολιτική τοποθέτηση και άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει με τα αποθέματα του «Αφροδίτη». Υπενθυμίζεται πως σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν αναφορές από το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ για το θέμα του αγωγού προς Τουρκία, τοποθετήσεις που είχαν ως στόχο να ασκήσουν πίεση προς την κυπριακή πλευρά.

Θα πρέπει την ίδια ώρα να σημειωθούν οι χθεσινές τοποθετήσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο. Ο πρώτος διαμήνυσε πως δεν υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος Τουρκίας-Ισραήλ και ο δεύτερος άφησε να φανεί ότι μπορεί η ισραηλινή πλευρά να χρησιμοποιηθεί για να σταλούν μηνύματα προς την Άγκυρα.

 Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διαμήνυε πως στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε αυτή τη φάση θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή