Συμφωνία, μέχρι την επόμενη σύγκρουση

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 07:00
UPD:07:12
REUTERS/POOL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Τα διεθνή χρηματιστήρια κάνουν ράλι στην ιδέα ότι επιτεύχθηκε μία συμφωνία έπειτα από σειρά ανατροπών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ κατέληξαν την Παρασκευή σε μία πρώτης φάσης εμπορική συμφωνία, η οποία δίδει τη δυνατότητα στην Ουάσιγκτον να άρει σταδιακά κάποιους δασμούς και δεσμεύει το Πεκίνο να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Πόσο όμως ικανή είναι η εν λόγω συμφωνία να εξομαλύνει το εμπόριο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων; Τα ερωτήματα πολλά, όπως και οι ασάφειες. Παρότι οι δασμοί θα μειωθούν, παραμένουν σε ισχύ και εν δυνάμει μπορεί ακόμη να επιβληθούν επιπλέον δασμοί εάν η Κίνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οι οποίες δεν είναι τόσο σαφείς.

Η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει την υπόσχεση του Πεκίνου για περισσότερες αγορές αγροτικών και άλλων αμερικανικών προϊόντων, όμως ακόμη και πιθανές εισαγωγές από την Κίνα αμερικανικών αγαθών αξίας 200 δισ. δολαρίων την προσεχή διετία δεν θα μείωναν τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ. Το πλεόνασμα της Κίνας από το εμπόριό της με τις ΗΠΑ ανήλθε το πρώτο 10μηνο του 2019 στα 294,5 δισ. δολάρια, στο 40% του συνολικού εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο το Πεκίνο μείωσε τις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών στο 14,5%, στα 87,6 δισ. δολάρια. Αντίθετα, οι πωλήσεις κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερες, αξίας 382,1 δισ. δολαρίων. 

Ακόμη κι εάν το Πεκίνο αυξήσει τις αμερικανικές αγορές του, θα πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εξαγωγές του προς τις ΗΠΑ από το σημερινό ετήσιο επίπεδο των 462,4 δισ. δολαρίων, για να μπορέσει να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα. Επίσης, το ακριβές κείμενο της αρχικής συμφωνίας δεν έχει ακόμη γραφεί, ενώ οι δεσμεύσεις του Πεκίνου για την προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή άνοιγμα των χρηματοοικονομικών αγορών του είναι αόριστες.

Οι κρατικές επιδοτήσεις προς κινεζικές επιχειρήσεις και οι τεχνολογικές μεταβιβάσεις είναι ζητήματα που θέλουν ακόμη πολύ χρόνο για να επιλυθούν. Συνεπώς, οι εντάσεις μπορεί πολύ εύκολα να επιστρέψουν. Ήδη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να αφαιρέσει από το παγκόσμιο ΑΕΠ περί τα 700 δισ. δολάρια το 2020, όχι από την επιβολή δασμών αλλά από την απώλεια εμπιστοσύνης.

Βεβαίως, αυτή η, έστω και περιορισμένης εμβέλειας, συμφωνία ήταν το καλύτερο που προσδοκούσαν οι επιχειρήσεις καθώς ο χρόνος λιγοστεύει εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου. Έτσι, λοιπόν, ακόμη και μία σκιώδης συμφωνία μπορεί να δώσει στις αγορές προσωρινό στήριγμα απομακρύνοντας για λίγο την προσοχή από τη διαδικασία αποπομπής του Τραμπ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή