«Σφάλμα» χαρακτήρισε σήμερα η Κίνα την απέλαση δύο Κινέζων διπλωματών από την Ουάσιγκτον, αφού οι «New York Times» δημοσίευσαν χθες την πληροφορία ότι οι διπλωμάτες απελάθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού επιχείρησαν να εισχωρήσουν σε αμερικανική στρατιωτική βάση.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αποκάλυψε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν «μυστικά» δύο Κινέζους διπλωμάτες , οι οποίοι προσπάθησαν τον Σεπτέμβριο να εισχωρήσουν σε στρατιωτική βάση της πολιτείας της Βιρτζίνια.
Για τουλάχιστον τον έναν από τους δύο, υπάρχουν υποψίες ότι είναι πράκτορας των κινεζικών υπηρεσιών Πληροφοριών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Πρόκειται για τις πρώτες απελάσεις Κινέζων διπλωματών εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.
Όταν ερωτήθηκε για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι οι κατηγορίες είναι «τελείως αντίθετες με τα γεγονότα» και κάλεσε τις αμερικανικές αρχές «να επανορθώσουν το σφάλμα». Διευκρίνισε δε ότι οι κινεζικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν για το περιστατικό προς την Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε το δημοσίευμα.
Το περιστατικό, το οποίο συμπίπτει με μία περίοδο εμπορικού πολέμου, αλλά και γενικότερης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, συνέβη κοντά στην στρατιωτική βάση των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.
Σύμφωνα με τους «New York Times», δύο διπλωμάτες της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, έφθασαν με αυτοκίνητο στην πύλη της βάσης. Ελλείψει άδειας εισόδου, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, αλλά τους υποδείχθηκε να κάνουν μεταβολή στο εσωτερικό της εγκατάστασης και να αποχωρήσουν. Όμως εκείνοι, συνέχισαν τον δρόμο τους στο εσωτερικό της βάσης χωρίς να γίνουν αρχικά αντιληπτοί από τους φρουρούς, μέχρι να τους κλείσουν τον δρόμο στρατιωτικά φορτηγά.
Ο λόγος αυτής της απόπειρας εισόδου δεν έχει διευκρινισθεί, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες ήθελαν να εξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας της βάσης. Οι διπλωμάτες επικαλέσθηκαν λάθος, εξηγώντας ότι, καθώς δεν γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα, δεν κατάλαβαν τις οδηγίες, το οποίο δεν έπεισε τις αμερικανικές αρχές.
Η απέλαση, τον Σεπτέμβριο, δεν δημοσιοποιήθηκε από καμία από τις δύο χώρες, ενώ το Πεκίνο δεν προχώρησε στην απέλαση Αμερικανών διπλωματών ως αντίμετρο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε προκαταρκτική εμπορική συμφωνία έπειτα από μπρα ντε φερ μηνών με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών.
Οι διαφορές ωστόσο των δύο χωρών επεκτείνονται σε σειρά μετώπων, από τη βιομηχανική κατασκοπεία μέχρι την κούρσα για στρατιωτική υπεροχή, ενώ η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την εθνότητα των Ουιγούρων και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι θέματα που προκαλούν περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχει σχέση με το περιστατικό στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή τον Οκτώβριο για τους Κινέζους διπλωμάτες στις ΗΠΑ ότι οφείλουν να ειδοποιούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από κάθε επίσημη επαφή με μία σειρά Αμερικανών συνομιλητών. Η Κίνα ανακοίνωσε στις αρχές του Δεκεμβρίου αντίστοιχα μέτρα για τους Αμερικανούς διπλωμάτες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters