Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Εκτός από το Brexit υπάρχει και η κλιματική αλλαγή. Με τις βρετανικές εκλογές να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών, η διάσκεψη για το κλίμα που διεξήχθη στη Μαδρίτη πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Δυστυχώς, παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών σε ολόκληρο τον κόσμο με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή και τις διακηρύξεις πολιτικών ηγετών πως «λάβαμε το μήνυμα», η διάσκεψη κατέληξε σε ακόμη ένα γενικόλογο ευχολόγιο.
Παρά το γεγονός ότι οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη σύνοδο για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στην ισπανική πρωτεύουσα παρατάθηκαν κατά 40 και πλέον ώρες, το τελικό ανακοινωθέν δεν εμπεριέχει καμία χειροπιαστή δράση.
Το τελικό κείμενο απευθύνει έκκληση για «επείγουσες ενέργειες», προκειμένου να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου. Πέραν τούτου όμως ουδέν.
Κατά συγκεκριμένων δράσεων πρωτοστάτησαν χώρες όπως οι ΗΠΑ, που έχουν ούτως ή άλλως επί Τραμπ αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η Κίνα με τους υψηλούς ενεργοβόρους ρυθμούς ανάπτυξης, η Βραζιλία, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία.
«Οι διαπραγματεύσεις αυτές δείχνουν το πόσο αποκομμένοι είναι οι ηγέτες από την επείγουσα έκκληση της επιστήμης και τις απαιτήσεις των πολιτών στους δρόμους των χωρών τους», ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters η Έλεαν Μούντφορντ, αντιπρόεδρος για το Κλίμα και την Οικονομία, στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων. «Χρειάζεται να ξυπνήσουν το 2020».
Πρόσφατα το περιοδικό Time ανέδειξε ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2019 τη νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, που έβγαλε εκατομμύρια στους δρόμους, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στο μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Στηλιτεύοντας την απροθυμία των ισχυρών χωρών να αντιμετωπίσουν με έργα και όχι λόγια την κλιματική αλλαγή, ο εκπρόσωπος στη διάσκεψη του μικρού νησιωτικού κράτους στον Ειρηνικό Τουβαλού, Ίαν Φράι, χαρακτήρισε, όχι άδικα, τη στάση των παγκόσμιων ηγετών «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».