Με στίχους από την Οδύσσεια υποδέχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ τον έλληνα ομόλογό του την Πέμπτη το βράδυ και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανταποκρίθηκε στην «πρόκληση» απαγγέλοντας Ιλιάδα. Ένα μικρό ίσως μειονέκτημα ήταν ότι ο κ. Αλτμάιερ γνωρίζει μόνο την ερασμιακή προφορά των αρχαίων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν όμως ότι το «λάθος» θα διορθωθεί κατά την επίσκεψη του Πέτερ Αλτμάιερ στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα, διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης χαριτολογώντας στη συνάντηση που είχε με τους έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο. Συμφώνησαν με τον ομόλογο του να επισκεφθούν την Βεργίνα και ότι θα του κάνει μαθήματα «ορθής» εκφοράς των αρχαίων. Αν υπήρχε 'πάγος' ανάμεσα στους δύο πολιτικούς - μετά από αυτές τις φιλοφρονήσεις έσπασε.
Συμμετοχή της Ελλάδας σε γερμανικό πρόγραμμα
Η Γερμανία δέχτηκε το ελληνικό αίτημα για συμμετοχή σε ευρωπαϊκό της πρόγραμμα ανάπτυξης μπαταριών νέου τύπου
Στη συνομιλία τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη πορεία των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και ειδικά της Fraport και της Deutsche Telekom. Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε για το πρόγραμμα επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση και τις δυνατότητες που προκύπτουν για γερμανικές εταιρίες. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για επενδυτές του εξωτερικού θεωρεί ο έλληνας υπουργός τον τομέας της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ο οποίες προσφέρεται και για Joint Venture. Με τη νομοθεσία που μόλις ψήφισε η ελληνική βουλή η διαδικασία αδειοδότησης σε αυτό τον κλάδο καθιστάτε πιο σύντομη διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Αυτή η επίσπευση επιβάλλεται ακόμη περισσότερο λόγω του πλαισίου που θέτει η πολιτική του Εuropean Green Deal για την προστασία του κλίματος που ανακοίνωσε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο μέλλον η ΕΕ προτίθεται να χρηματοδοτεί και να επιδοτεί μόνο προγράμματα που είναι συμβατά με την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε στον ομόλογό του το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για συνεργασία με τη Γερμανία προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Αλτμάιερ δέχτηκε το ελληνικό αίτημα να συμπεριληφθεί η Ελλάδα ως ένατη χώρα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Important Projects of Common European Interest) της Γερμανίας για την ανάπτυξη μπαταριών νέου τύπου.
Ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ το Μάρτιο
Στο ελληνογερμανικό φόρουμ στην έδρα της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) θα μιλήσουν τόσο Α. Μέρκελ όσο και ο Κ. Μητσοτάκη
Παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση «οι Γερμανοί δεν βλέπουν ακόμη στο βαθμό που θα θέλαμε τις αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα», παραδέχτηκε στη συνομιλία του με τους έλληνες ανταποκριτές ο κ. Γεωργιάδης. Ως εκ τούτου η αντίληψη του γερμανικού επιχειρηματικού χώρου για τη χώρα «δεν έχει αλλάξει». Προκειμένου να επικρατήσει μια άλλη εικόνα θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο ένα ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι τα δύο υπουργεία Οικονομίας είναι αρμόδια για τη διοργάνωση του συνεδρίου οι δύο υπουργοί αφιέρωσαν ένα μεγάλο μέρος των συνομιλιών τους σε αυτό το θέμα.
Την πρόταση για τη διοργάνωση του φόρουμ είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στη γερμανική πρωτεύουσα τον περασμένοο Αύγουστο. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την αποδέχθηκε μεν, παράλληλα όμως φαίνεται να επεσήμανε στο συνομιλητή της πως το οικονομικό συνέδριο δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τις ελληνικές προσδοκίες αν μέχρι τότε δεν θα έχει να παρουσιάσει έργο. Δηλαδή αν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν ελκυστική την Ελλάδα σε ξένους επενδυτές. Τα μόνιμα ζητήματα που θέτουν είναι χρονοβόρες διαδικασίες στην απόδοση δικαιοσύνης, έλλειψη μιας μακροπρόθεσμα σταθερής φορολόγησης, μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και ελλιπή διάθεση συνεργασίας από κρατικές αρχές και υπηρεσίες εκτός Αθήνας.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο