Ε.Ε.: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 08:05
UPD:09:35
INTIME NEWS/© European Union
A- A A+

Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα παραβιάζει το Δίκαιο της θάλασσας, τονίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα στο κείμενο συμπερασμάτων, «το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ακόμη «τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία» και «επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Εκφράζει τέλος ρητά «την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. O Πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης - Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το διεθνές δίκαιο, τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

Στο δείπνο, σύμφωνα με το Μαξίμου, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή