Σύνοδος κορυφής: Οι στόχοι για το κλίμα διχάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 16:54
UPD:16:55
EPA/STEPHANIE LECOCQ
A- A A+

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα αυτής της συνάντησης. Ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία. Η κλιματική ουδετερότητα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό στόχο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μισέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής αναφέρθηκε και στις βρετανικές εκλογές, αναφέροντας ότι θα αντιμετωπίσει με σεβασμό την επιλογή των ψηφοφόρων. «Θα περιμένουμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «πρέπει να συζητήσουμε για το ύψος των φιλοδοξιών μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πρέπει επίσης να συζητήσουμε την σωστή ισορροπία ανάμεσα στις κλασικές πολιτικές όπως η σύγκλιση και η γεωργία, και τις νέες πολιτικές, όπως η μετανάστευση, το κλίμα και η καινοτομία».

«Η Γερμανία έχει ήδη δεσμευθεί να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Σήμερα θα συζητήσουμε εάν όλες οι χώρες της Ευρώπης θα κάνουν το ίδιο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά η ήπειρος με κλιματική ουδετερότητα το 2050, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τη συζήτηση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση για το κλίμα και ειδικότερα για την «Πράσινη Συμφωνία» κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο, όπως και το Brexit και ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. αλλά και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Πρέπει να υιοθετήσουμε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους - οι νέες γενιές περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε δράση και οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων», τόνισε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν. «Ανησυχώ για το θέμα του κλίματος. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε ταχύτερα. Αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Προσδοκώ ότι θα καταλήξουμε σε έναν κοινό στόχο σήμερα».

Οι στόχοι της Ε.Ε. για μια Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη διχάζουν τις χώρες-μέλη, με ορισμένες να αντιστέκονται σθεναρά στην «Πράσινη Συμφωνία» και κυρίως οι χώρες της Ανατολιικής Ευρώπης, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία.

«Για μένα είναι σημαντικό να έχουμε τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα μας σταματήσει στην κατασκευή μονάδων πυρηνικής ενέργειας. Απλώς θέλουμε να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια για τον κόσμο, για τις επιχειρήσεις, και θέρμανση. Και αυτό είναι προτεραιότητα και θα δω. Δεν αποκλείω τίποτε», τόνισε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Αντρέι Μπαμπις.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια, χωρίς καθόλου εκπομπές. Και δεν ξέρω γιατί πολλές χώρες έχουν πρόβλημα με αυτό... Εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε κράτος μέλος έχει διαφορετικό ενεργειακό μίγμα. Εξάλλου, η ουδετερότητα άνθρακα για την Τσεχική Δημοκρατία θα κοστίσει 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Μπάμπις.

Στο κόστος που συνεπάγεται η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια εστίασε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι. «Θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι το κόστος για την Πολωνία είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες... όπως η Γαλλία, που ανέπτυξε πυρηνική ενέργεια και χάρη σε αυτή διαθέτει ένα ενεργειακό σύστημα με πολύ χαμηλούς ρύπους», πρόσθεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή