«Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, συνιστά εθνικό πρόβλημα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο του Συνεδρίου «Η Δημογραφική Κρίση στην Ελλάδα», που διοργανώνει το περιοδικό «Τhe Economist».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η χώρα μας κατέχει, δυστυχώς, τα σκήπτρα στην δυσμενή εξέλιξη του Δημογραφικού Προβλήματος λόγω υπογεννητικότητας αλλά και άλλων αιτιών και χαρακτήρισε ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Συγχρονικός Δείκτης Γονιμότητας ακολουθεί, μετά το 1981, μια διαρκώς εντεινόμενη φθίνουσα πορεία.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι στην ήδη υπάρχουσα υπογεννητικότητα ήλθε να προστεθεί, μέσα στα προηγούμενα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ελλήνων, ιδίως σε χώρες του Δυτικού Κόσμου, προς αναζήτηση και εύρεση πιο ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης και ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.
Όπως ανέφερε, οι αριθμοί αποδεικνύουν πως μεταξύ 2011 και 2015 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε από 11,2 σε 10,8 εκατομμύρια. «Επίσης, οι καταφανώς δυσοίωνες, προβλέψεις των δημογραφικών μας εξελίξεων οδηγούν στην εκτίμηση ότι ως το 2050, ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί περαιτέρω, για να φθάσει στα 10 ή, ακόμη, και στα 8,3 εκατομμύρια» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Περιγράφοντας το οξύτατο Δημογραφικό Πρόβλημα της Ελλάδας, έκανε λόγο για ένα εθνικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν ν’ αντιμετωπίσουν την ίδια δεινή πραγματικότητα.
Ωστόσο, σημείωσε, ότι η Ελλάδα έχει χρέος να χαράξει την δική της Εθνική Δημογραφική Πολιτική. «Πολλώ μάλλον όταν, δυστυχώς, η Αρχή της Αλληλεγγύης- αρχή που δεν έχει μόνο αμιγώς αξιακό πρόσημο αλλά συνιστά κανονιστική επιταγή, μέσω πλειάδας κανόνων αυτού τούτου το πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου -δεν λειτουργεί αποτελεσματικώς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε.
Αναλύοντας την Εθνική Δημογραφική Πολιτική, υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχθεί, μεταξύ άλλων, και από συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές συντεταγμένες. Όπως εξήγησε, πρώτον, οφείλουμε ν’ αξιοποιήσουμε, στο έπακρο, τις δυνατότητες στήριξης της Οικογένειας, με δεδομένο μάλιστα ότι, όπως απέδειξε η πρόσφατη βαθιά οικονομική κρίση, ο θεσμός της Οικογένειας ήταν εκείνος ο οποίος, μέσα από τις ιστορικές καταβολές της Ελληνικής Κοινωνίας, επωμίσθηκε μεγάλο βάρος της υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού ιστού.
Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την ανάγκη να θεσμοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε, με συνέπεια και συνέχεια, πολιτικές για την επιστροφή στην Ελλάδα όλων εκείνων -ιδίως των νέων- οι οποίοι, όπως ήδη τόνισα, έφυγαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
«Πρέπει να διαμορφώσουμε στην Ελλάδα ένα κλίμα αποτελεσματικών κινήτρων επανόδου και όλων εκείνων των Ελλήνων, οι οποίοι και για άλλους λόγους, κατά τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση, έφυγαν και διέπρεψαν στο Εξωτερικό, είτε επιστημονικώς είτε και επαγγελματικώς» σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστική ως τόπος διαβίωσης και καταξίωσης των υπό την ευρεία έννοια Πολιτών της, έτσι ώστε να έχουν κάθε λόγο επανάκαμψης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ