Φουντώνουν οι φήμες για το μέλλον του Πούτιν

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007 16:54
UPD:16:55

A- A A+

Την περασμένη Παρασκευή, μέρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης παρουσίασε μια νέα εκδοχή για το μέλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν: ότι θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος μιας καινούργιας συνομοσπονδίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Αφορμή για τη φήμη αυτή, που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εικασίες», ήταν η συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος με τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι δύο άνδρες ίσως λοιπόν να συζητήσουν ένα παλιό σχέδιο συγχώνευσης των δύο χωρών.

Τα σχέδια του Πούτιν για το μέλλον είναι αυτόν τον καιρό η αγαπημένη συζήτηση των Ρώσων. Ολες οι θέσεις είναι στο τραπέζι, ακόμα και η διοίκηση της Gazprom ή η προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η πολιτική αυτή αστρολογία, όμως, δεν μπορεί να κρατήσει για καιρό. Αυτόν το μήνα, ο Πούτιν πρέπει να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Kαι μπορεί να αποκάλυψε το όνομα του διαδόχου του http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/12/10/1450311.htm , αλλά όχι και τις επόμενες κινήσεις του. Δημοσκόπηση του γνωστού ρωσικού οργανισμού Levada Center τον Φεβρουάριο του 2007 έδειξε ότι το 41% των ερωτηθέντων δεν ήταν σε θέση να επισημάνει κάποια ικανότητα ή πολιτική αρετή του Μεντβέντεφ (στη φωτογραφία με τον Πούτιν), αλλά θεωρούσε ισχυρό σημείο του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Πούτιν (27%), ότι έχει καλή μόρφωση και κουλτούρα (24%) και ότι είναι δραστήριος (23%).

Ωστόσο, πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων δεν ήταν επίσης σε θέση να αναφέρει κάποιο μειονέκτημά του. Το 9% δήλωσε ότι ο Μεντβέντεφ «δεν έχει πείρα κρατικής διοίκησης». Ο Μεντβέντεφ δεν έχει μέχρι σήμερα λάβει κάποια ανεξάρτητη απόφαση και έχει λειτουργήσει αποκλειστικά κάτω από τις οδηγίες του Πούτιν.

Στόχος του Πούτιν, είναι όχι μόνο να εξασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής του, αλλά και μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας ή μια ήρεμη παρένθεση μέχρι την επιστροφή του Πούτιν, όπως πολλοί πιστεύουν ότι θα συμβεί.

Δύο πρόσφατες δικαστικές υποθέσεις προκαλούν ανησυχία για ενδεχόμενες συγκρούσεις μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, μόλις αποχωρήσει ο Πούτιν από την προεδρία.

Η μία από τις υποθέσεις αυτές ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η FSB (διάδοχος της KGB) συνέλαβε τον στρατηγό Αλεξάντερ Μπουλμπόφ από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου των Ναρκωτικών. «Ενας πόλεμος μέχρις εσχάτων θα οδηγούσε στην κατάρρευση ολοκλήρου του κοινωνικού οικοδομήματος», έγραψε τότε ο Βίκτορ Τσερκέσοφ, προϊστάμενος του Μπουλμπόφ, σε μια επιστολή του στην εφημερίδα Kommersant.

Η επιστολή εκείνη θεωρήθηκε ανοιχτή επίθεση εναντίον μιας τάσης του Κρεμλίνου που περιλαμβάνει τον Νικολάι Πατρούσεφ, αρχηγό της FSB, και τον Ιγκόρ Σεσίν, τον πρόεδρο της ισχυρής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και έναν από τους πιο στενούς συμβούλους του Πούτιν.

Τον περασμένο μήνα, η FSB συνέλαβε και τον υφυπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο Στορτσάκ, που επόπτευε στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας για το εξωτερικό της χρέος, κατηγορείται ότι προσπάθησε να καταχραστεί 43,5 εκατομμύρια δολάρια. Στο διαμέρισμά του λέγεται ότι βρέθηκε 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο Στορτσάκ βρίσκεται τώρα σε ένα κελί της FSB.

«Πριν από δύο χρόνια, ο Πούτιν ίσως να ήθελε πραγματικά να αποχωρήσει από την εξουσία», λέει ο Σεργκέι Ντορένκο, που έχει μια εκπομπή στον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό Echo Moskvy. «Αλλά τώρα δεν μπορεί να το κάνει».

Ο ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα, που του απαγορεύει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Εχει προειδοποιήσει όμως ότι θα διατηρήσει αυτό που αποκαλεί «ηθική εξουσία».

Αν και ακούγονταν για τη θέση του διαδόχου του ο σημερινός πρωθυπουργός Βίκτορ Ζουμπκόφ και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ, ο Πούτιν διέλυσε τον μύθο τριών πολιτειολόγων σύμφωνα με τον οποίο, ο επόμενος πρωθυπουργός θα ήταν ο διάδοχός του για την προεδρία. Οσο για τον Ιβανόφ ο γράφει ότι δύσκολα θα δεχόταν να κρατήσει απλώς ζεστή την καρέκλα του Πούτιν στο Κρεμλίνο. Ούτως ή άλλως θα βάραινε η σκιά του Πούτιν και η αβέβαιη νομιμοφροσύνη μερίδας του Κρεμλίνου.

Κάποιοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν αποχωρεί πραγματικά από την εξουσία και θα φροντίσει απλώς να προστατεύει τον διάδοχό του που, με τη σειρά του, θα προστατεύει εκείνον.

«Η ανώτατη εξουσία ήταν ένα τεράστιο βάρος για τον Πούτιν», επισημαίνει ο Στανισλάβ Μπελκόφσκι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής της Μόσχας.

Πληροφορίες από την Washington Post, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα (φύλλο 22.2.07)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή