Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Πυρετός προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής και τις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, με κεντρικό θέμα την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε να καταγράφεται καλό κλίμα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, παρά κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις, και τα κομματικά επιτελεία να μην αμφισβητούν τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι επικράτησε κλίμα εθνικής σύμπνοιας. Ίσως η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου ότι «δε σημειώθηκαν οι διχοτομήσεις του παρελθόντος» να αποτυπώνει καλύτερα το όποιο κέρδος από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο -μεταξύ άλλων- κατέληξε στο ότι δεν χρειάζεται έκτακτη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Με τις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας, με επόμενο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.
Στόχος είναι πλέον η ακύρωση της συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης και πριν από αυτό, η ρητή και χωρίς αστερίσκους καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένει να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η συμφωνία είναι παράνομη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα, αλλά και τη σαφή στήριξη της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό διεξάγεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος εδώ και ημέρες, τόσο από τον κ. Μητσοτάκη που έχει αναλάβει τις επαφές με τους ηγέτες, όσο και από την ελληνική διπλωματία.
Στη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ -με ατζέντα την προετοιμασία του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου 2020- οι πληροφορίες λένε ότι συζητήθηκε μεταξύ άλλων το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να ανέλυσε στον πρέσβη των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επισήμως χαρακτηρίσει προκλητική ενέργεια τη συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης, τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα που εισπράττει η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες είναι θετικά και μία πρώτη εικόνα θα αποτελέσει το σχέδιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε όπου η Ελλάδα έχει ζητήσει μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να συμπεριληφθεί ρητή αναφορά ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Στο ίδιο κλίμα, δηλώσεις και κινήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, παραπέμπουν σε σαφές κλίμα στήριξης της Ελλάδας. «Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης» είναι η δήλωση του Γερμανού πρέσβη, μέσα στο νέφος φημών και πληροφοριών που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα ότι η Γερμανία αποφεύγει να πάρει σαφή θέση στο θέμα, λόγω της κόντρας με τη Γαλλία, στα θέματα λειτουργίας, διεύρυνσης και ανασυγκρότησης της Ε.Ε.
Παράλληλα, ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα παρέχουν η Γαλλία, η Ιταλία -για τη στάση της οποίας επίσης υπήρξαν διάφορα που γράφηκαν το τελευταίο διάστημα- και η Ολλανδία, με το μήνυμα των Βρυξελλών προς την Τουρκία να είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η στάση κατά της Ελλάδας που την καθιστά παράγοντα αστάθειας της ευρύτερης περιοχής, αλλά υπάρχει πρόθεση των Ευρωπαίων ηγετών να δουν θετικά το αίτημα της Άγκυρας για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, αίτημα που υπό προϋποθέσεις θα στηρίξει και η Ελλάδα.