Γ. Βαληνάκης: Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη πηγαίνει τη χώρα μπροστά

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007 17:49
A- A A+

«Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη πηγαίνει την ΕΕ αλλά και τη χώρα μας μπροστά. Η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη και επίπονη. Δώσαμε, όμως, τη μάχη μας ώστε να διασφαλιστούν ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων αλλά και ειδικές πολιτικές που ενισχύουν τα συμφέροντα της χώρας μας».

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός των Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης κατά τη συζήτηση, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, για την υπογραφή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το τελικό κείμενο αποτελεί προϊόν θετικού συμβιβασμού, στο πλαίσιο του οποίου διατηρούνται,κατά το πλείστον,οι θεσμικές και ουσιαστικές τομές και καινοτομίες της Συνταγματικής Συνθήκης, κατά τρόπο που να ικανοποιούνται οι θέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών -μελών της ΕΕ», πρόσθεσε ο κ Βαληνάκης.

Υπέρ της επικύρωσης της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης,εκτός από τη ΝΔ, τάχθηκαν, με επιφυλάξεις και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ κατά δήλωσαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, που ζήτησαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με σχέδιο και όραμα για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διάταξη για τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

«Για μια χώρα που βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη περιοχή της Ένωσης,όπως η Ελλάδα,αποκτά ιδιαίτερη στρατιωτική,πολιτική και διπλωματική σκοπιά,ιδιαίτερα και σε συνδυασμό με την δυνατότητα μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών», σημείωσε ο κ.Βαληνάκης.

Απαντώντας δε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για ενδοτική στάση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, επεσήμανε:

«Έχουμε όραμα και πρόγραμμα στην εξωτερική πολιτική μας. Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Είμαστε μια χώρα που πιστεύει στην ισχυρή ΕΕ. Δεν σημαίνει, όμως, πως όταν υπάρχει ένα σοβαρό θέμα όπως με τα Σκόπια,η χώρα μας δεν θα διαφωνήσει ξέροντας ακόμα και ότι θα απομονωθούμε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή