Η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις στο Αλγέρι

«Στόχος ο ΟΗΕ»
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007 19:09
UPD:20:14

A- A A+

Παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Βόρειο Αφρική ευθύνεται για τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Αλγέρι που προκάλεσε το θάνατο 67 ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 55, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της αλγερινής κυβέρνησης.

Στόχος μιας από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις ήταν τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε ο Ανώτατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Γκουτέρες μιλώντας στην τηλεόραση του BBC δήλωσε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στόχος ήταν ο ΟΗΕ».

Πριν από λίγο εκπρόσωπος του Οργανισμού εξέφρασε φόβους για τέσσερις εργαζομένους των Ηνωμένων Εθνών νεκρούς.

«Πρόκειται για μεγάλη εγκληματική ενέργεια. Είναι κάτι που δεν έχει καμία λογική», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στην αλγερινή πρωτεύουσα δείχνει την επιθυμία «ορισμένων εξτρεμιστικών στοιχείων» να σκοτώνουν, να προκαλούν τρόμο και να αποτρέπουν τη διεθνή κοινότητα από το να υποστηρίζει της ανθρωπιστικές υποθέσεις και να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καταδικάζουν τις επιθέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ

«Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ειρήνης και σταθερότητας στην Αλγερία. Επαναλαμβάνει επίσης την υποστήριξή της προς τις αλγερινές αρχές που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα μεγάλα δεινά των τελευταίων δεκαετιών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πορτογαλική προεδρία.

«Αυτές οι τρομακτικές επιθέσεις δείχνουν σαφώς ότι η τρομοκρατία αποτελεί μία απειλή για όλες τις χώρες και όλους τους λαούς...Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές ενέργειες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις καταδίκασε και ο πρόεδρος της Ευρωκοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ. «Ολοι υποφέρουμε από την τρομοκρατία. Είμαστε όλοι θύματα της τρομοκρατίας και πρέπει να επιλύσουμε μαζί το πρόβλημα», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε δελτίο Τύπου.

Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας τους δράστες «εχθρούς της ανθρωπότητας».

«Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση κατά του γραφείου του ΟΗΕ από αυτούς τους εχθρούς της ανθρωπότητας που πλήττουν αθώους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκόρντον Τζόντροου, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς το λαό της Αλγερίας και τα Ηνωμένα Εθνη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή