Πρωτοβουλία εντυπώσεων και ουσίας

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης να ηγηθεί των προσπαθειών απεμπλοκής της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά ήταν σημαντική και επί της ουσίας.

Τον Οκτώβριο η Γαλλία με την υποστήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας «μπλόκαρε» τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και των δύο γειτονικών μας χωρών, θεωρώντας ότι προηγουμένως πρέπει να αναθεωρηθεί και να γίνει πιο αυστηρό για τους υποψήφιους το κοινοτικό πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης.

Έκτοτε οι συζητήσεις έχουν «κολλήσει» προς μεγάλη απογοήτευση των κυβερνήσεων των δύο χωρών, οι οποίες είναι προφανές ότι χρειάζονται χείρα βοήθειας από μέσα από την Ε.Ε. Η πρωτοβουλία του κ. Δένδια κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι χθες διοργάνωσε ένα πρόγευμα στο οποίο κλήθηκαν όλοι οι ομόλογοί του της Ένωσης, αλλά και των Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Η κίνηση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες της Αθήνας, αφού πήγαν στο πρόγευμα περισσότεροι από 20 υπουργοί και μάλιστα εκπροσωπήθηκαν όλες οι μεγάλες χώρες, που έχουν και το μεγαλύτερο βάρος στη λήψη των αποφάσεων.
Η εντυπωσιακή αυτή παρουσία δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια ομάδα πίεσης υπέρ των δύο χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό τα Σκόπια και τα Τίρανα το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στην Αθήνα. 

Στόχος της εν λόγω ομάδας είναι να καταστεί δυνατή η άρση των επιφυλάξεων των Γάλλων, ώστε να ληφθεί απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ζάγκρεμπ (6-7 Μαΐου) και να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο στόχος είναι μεν δύσκολος, αλλά εφικτός.

Το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ ευχαρίστησε δημόσια και μάλιστα με θερμό τρόπο τον Έλληνα ομόλογό του στέλνει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, γιατί δείχνει ότι η χώρα παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Είναι προφανές ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ της προώθησης της ενταξιακής πορείας των δύο γειτονικών χωρών είναι απολύτως ορθή επί της ουσίας, αλλά και πολιτικά έξυπνη. Ορθή γιατί Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία πληρούν σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων, και πολιτικά έξυπνη στον βαθμό που η Αθήνα κλείνει όλα τα μέτωπα με τους γείτονες και εστιάζει μόνο στο τουρκικό.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή