Πάνω από 100.000 επεμβάσεις για καταρράκτη γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 10:38
UPD:10:38
Shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ο καταρράκτης είναι η ασθένεια των ματιών που αφορά τους ηλικιωμένους και προκαλείται όταν ο φυσικός φακός του ματιού αρχίζει να χάνει τη διαύγειά του και να θολώνει. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται η όραση σταδιακά θαμπή, καθώς και να εμφανίζεται άλως («φωτοστέφανο») γύρω από τα φώτα το βράδυ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ευρώπη πάσχουν από αυτόν 5% άτομα ηλικίας 52-62 ετών και 30% στις ηλικίες 60-69 ετών. Μετά τα 70 έτη, όμως, πάσχει ποσοστό έως και 65% του πληθυσμού.

Όπως λένε οι επιστήμονες, αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά εμφάνισης της πάθησης η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο ευθύνεται για το 51% των τυφλώσεων δηλαδή μιλάμε για πάνω από 20 εκατομμύρια άτομα.

Η αντιμετώπιση της πάθησης γίνεται χειρουργικά, όπου και αφαιρείται ο θολωμένος φακός του ματιού και τοποθετείται στη θέση του ένας νέος, διάφανος, συνθετικός φακός (ενδοφακός). Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 100.000 επεμβάσεις κάθε χρόνο για καταρράκτη.

Ωστόσο, το δυσάρεστο είναι ότι τα άτομα που υποβάλλονται με επιτυχία σε επέμβαση καταρράκτη, παρουσιάζουν αρκετό καιρό αργότερα νέα θόλωση της όρασής τους. Αν και πολλοί περιγράφουν τη νέα διαταραχή ως «υποτροπή του καταρράκτη», αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Ο δευτερογενής καταρράκτης, όπως εξηγεί ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School Δρ, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, δεν σημαίνει ότι ξαναδημιουργείται η πάθηση. Από τη στιγμή που έχει αφαιρεθεί ο φυσικός φακός του ματιού, δεν υπάρχει πιθανότητα υποτροπής, ούτε μπορεί να θολώσει ο ενδοφακός. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι θολώνει το περιφάκιο, δηλαδή η μεμβράνη στην οποία στηρίζεται ο ενδοφακός.

Υπολογίζεται ότι 1 τους 3 ασθενείς που έχουν κάνει εγχείρηση καταρράκτη, παρουσιάζουν και δευτερογενή καταρράκτη. Ωστόσο, ο δευτερογενής καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ γρήγορα και ανώδυνα, με μία μικροεπέμβαση με ειδικό λέιζερ (YAG laser). Η επέμβαση γίνεται με μικροσκοπική τομή, απ' όπου το λέιζερ κατευθύνεται στην «ουλή» του περιφακίου για να την αφαιρέσει.

Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά, η ανάρρωση είναι γρήγορη και δεν απαιτούνται ράμματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή