Της Ανθής Αγγελοπούλου
Με μία διαφορετική γλώσσα επιχείρησε να μιλήσει η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάς στις καρδιές των ανθρώπων για να «σπάσει» τα ταμπού που υπάρχουν και τα οποία έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV.
Μέσα από την τέχνη του δρόμου (graffiti), έφερε στη ζωή και την καθημερινότητα μας πρωτότυπα μηνύματα που στόχο έχουν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.
Η πρωτότυπη δράση έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS
από τη Gilead με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και υπό την αιγίδα των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η γλώσσα της τέχνης, είναι μια διαφορετική γλώσσα, είναι έκφραση, επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, δίνει ζωή στα όνειρά μας, μας κάνει πιο ανοικτούς στο νέο, το ξεχωριστό.
Το μήνυμα τη εκστρατείας ήταν #ZeroStigma, και οι καλλιτέχνες Kez και Same84 της ομάδας UrbanAct, μεταμόρφωσαν σε έργα τέχνης την είσοδο του σταθμού Μετρό «Μοναστηράκι», το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής στη Θεσσαλονίκη και την πλατεία Τριών Συμμάχων στη Πάτρα, προσπαθώντας να συμβάλει στην εξάλειψη της άγνοιας και των προκαταλήψεων.
Για την Gilead, η επιλογή των graffiti ήταν συμβολική, καθώς στόχος ήταν να αποτυπωθεί η συνύπαρξη, η κοινωνική συνοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Μέσα από μια σουρεαλιστική οπτική χρωμάτων και σχεδίων, οι καλλιτέχνες επιθυμούν να εκφράσουν ότι ο HIV αφορά όλους ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την σεξουαλικότητα, τις επιλογές.
O Γενικός Διευθυντής της Gilead Hellas κ. Σάββας Χαραλαμπίδης με αφορμή την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία τόνισε ότι έχουν σκοπό να στηρίξουν το αγώνα για την εξάλειψη του στίγματος αλλά και όλων των προκαταλήψεων που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV. Όπως είπε, το HIV σήμερα, λόγω των διαθέσιμων θεραπειών έχει καταστεί χρόνια νόσος. Δεν είναι λοιπόν η νόσος το πρόβλημα αλλά ο φόβος του κοινωνικού στίγματος , αυτός είναι τις περισσότερες φορές ο χειρότερος από την ίδια την ασθένεια.