Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, τονίζοντας ότι έχουν περάσει τρεις ημέρες από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κι ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηχών. Ο κ. Χρηστίδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ACTION 24», αναφέρθηκε και στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και στις μειώσεις των χρεώσεων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε ότι «η Φώφη Γεννηματά είπε με σαφήνεια στη Bουλή ότι εκτός από ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Να είμαστε σοβαροί. Ο κ. Ερντογάν κάνει μία στρατηγική εδώ και περίπου 2 χρόνια έντασης διαρκώς. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, ίσα ίσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να κλιμακώνεται είτε με άξονα το προσφυγικό-μεταναστευτικό τους καλοκαιρινούς μήνες είτε τώρα με τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί στη Λιβύη. Αυτό πρέπει να μας βρει μονιασμένους βρίσκει όλους τους Έλληνες από την ίδια μεριά της ιστορίας. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει μια σύμπνοια και είναι θετικό το ότι υπάρχει. Από εκεί και πέρα για εμάς υπάρχουν ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από τη συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν τα οποία δεν έχουν απαντηθεί ακόμα. Ακούμε για μια συζήτηση η οποία αφορά λεπτομέρειες γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί μια συζήτηση αποσυμπίεσης από εδώ και μπρος. Όλος ο κόσμος βάζει χάρτες στο τραπέζι και συζητά τί επιδιώκει να κάνει η Τουρκία. Και επειδή όλο το επόμενο χρονικό διάστημα βλέπουμε μια λογική συγκεκριμένη, ούτε στην Κύπρο όταν μπήκε η Τουρκία και έκανε πόλεμο και κατέκτησε το βόρειο κομμάτι το δίκαιο ήταν με το μέρος της. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι υπάρχει συμφωνία και αυτό δημιουργεί δεδομένο πρόβλημα, οφείλουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και εμείς βάζουμε διαρκώς στο τραπέζι τη συζήτηση περί συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακριβώς για να καθορίσουμε μια εθνική στρατηγική ακριβώς για να ξέρουμε πώς πορευόμαστε όλα τα επόμενα χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εκεί που πρέπει και έχουμε αργήσει. Ο κ. Ερντογάν ξεδιπλώνει τη στρατηγική του, εμείς τί περιμένουμε; Είναι Παρασκευή σήμερα και η συζήτηση με τον κ. Ερντογάν έγινε την Τετάρτη. Είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί τί συζητήθηκε την Τετάρτη;».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στην επέτειο Γρηγορόπουλου. «Σήμερα τιμάμε όλοι τη μνήμη ενός νέου ανθρώπου, ενός μαθητή, ο οποίος δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια από μια ευθεία βολή ενός αστυνομικού ο οποίος σήμερα είναι έξω ενώ το παιδί έχασε τη ζωή του και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ γιατί είναι κι ένας συμβολισμός με τον οποίο πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα. Καθορίζεται και από το Σύνταγμα και από τους νόμους ότι η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών διαρκώς σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Είναι άλλο πράγμα κάποιος να σου επιτίθεται με μια μολότοφ και να αντιδράς και άλλο πράγμα να βλέπεις μια κοπέλα στο δρόμο και να τη χτυπάς με την ασπίδα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ελέγχεται. Είναι όμως κάτι το οποίο πρέπει να προχωρήσει και να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες, τις ιδεοληψίες και τις εμμονές του παρελθόντος. Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στο οποίο πρέπει να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στο οποίο πρέπει να φτιάχνουμε μολότοφ, δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στο οποίο πρέπει να υπάρχει παραεμπόριο. Τελεία, παύλα, παράγραφος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να είναι ένας χώρος για τα ΜΑΤ. Οι φοιτητές πηγαίνουν εκεί για να σπουδάσουν και να εξελίξουν τη ζωή τους.
Το ότι υπάρχουν επαγγελματίες της βίας το γνωρίζουμε και στους δρόμους και στα Εξάρχεια.
Περιμένουμε να δούμε τί θα φέρει η κυβέρνηση. Εμείς έχουμε καταθέσει και παλιότερα μια πρόταση και ο κ. Καμίνης ως δήμαρχος Αθηναίων για τις πορείες. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται τελευταία για την πορεία της ΓΣΕΕ σε ταλαιπωρία των ανθρώπων στο κέντρο της Αθήνας. Θυμάστε τί έγινε όταν ήρθε στην Αθήνα ο Κινέζος πρόεδρος; Θυμάστε τί έχει γίνει με άλλου είδους διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε τότε η ΝΔ πριν από 3-4 χρόνια; Πρέπει να βάλουμε κάποιους κανόνες, να τους τηρούμε, δε λέει κανείς ότι 10 άνθρωποι πρέπει να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας για 6 ώρες αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να θεωρούμε ότι είναι ταλαιπωρία το νόμιμο δικαίωμα στην απεργία των συνδικάτων και των εργαζομένων και είναι λογικό το να κλείνει το κέντρο της Αθήνας κάθε φορά που έρχεται ένας οποιοσδήποτε ηγέτης»,
Τέλος, όσον αφορά τις ανακοινώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για μείωση στις χρεώσεις δεδομένων, ο κ. Χρηστίδης δήλωσε: «Δεν μπορεί να ανοίξει καμία φάμπρικα επίλυσης τέτοιων θεμάτων στο γραφείο του πρωθυπουργού. Καταλαβαίνω ότι είναι μια σωστή πρωτοβουλία η οποία φέρνει ένα αποτέλεσμα και είναι προφανώς καλύτερο να έχουμε λιγότερα χρήματα να πληρώνουμε στο τέλος κάθε μήνα. Υπάρχουν όμως κάποιες αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές οι οποίες έπρεπε να έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και αυτό το ζήτημα έπρεπε να το έχουν αντιμετωπίσει και στο θέμα των χρεώσεων των τραπεζών και δεν το έχουν κάνει. Και αυτό είναι κάτι το οποίο σχετίζεται με την ουσία του Συντάγματος και του τρόπου με τον οποίο δομήσαμε τις ανεξάρτητες αρχές. Αν η ΕΕΤΤ που είναι η αρμόδια να βλέπει ότι κάτι είναι δυσανάλογα υψηλό, δε βλέπει ότι είναι πρωτόγνωρο το να βγαίνει ένα συνολικό πακέτο κινητής και πάνω σε αυτό το πακέτο που περιλαμβάνεται φόρος να υπάρχει επιπλέον ΦΠΑ, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης η συγκεκριμένη αρχή. Δε συμβαίνει πουθενά αλλού αυτό. Δε χρειάζεται να φτάσει σε επίπεδο παρέμβασης κανενός υπουργού ή πρωθυπουργού το αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα του 5G. Είδαμε επιλογές δημοτικών συμβουλίων που έχουν μεγάλη σημασία. Επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που αφορά το αύριο, το 5G δε σχετίζεται μόνο με το πόσο γρήγορα θα κατεβάζουμε κάτι από το κινητό μας, σχετίζεται και με το γεωστρατηγικό μας σχέδιο καλό είναι αυτά να τα βάζουμε στο τραπέζι και να κάνουμε κουβέντες εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει».
naftemporiki.gr